Implementation of new technologies in nutritional teleconsultation by Nutrition Graduates from Entre Ríos, Argentina

Authors

  • Camila Carolina Ayala Facultad de Bromatología, Universidad Nacional de Entre Ríos (UNER)
  • Maria Agustina Borgo UNER - Facultad de Bromatología e ICTAER CONICET-UNER
  • Erica Ketterer Facultad de Bromatología, Universidad Nacional de Entre Ríos (UNER)

DOI:

https://doi.org/10.31053/1853.0605.v81.n3.43429

Keywords:

COVID-19, Nutritionists, Teleconsultation, Technology

Abstract

Introduction: The COVID-19 pandemic in Argentina has challenged health professionals to implement teleconsultation to maintain continuity of care.Objectives: Describe the implementation of new technologies in teleconsultation by Nutrition professionals from Entre Ríos, from the beginning of the ASPO to the new normal.Methodology: Observational, descriptive, quantitative, and cross-sectional study, in which 72 Nutrition professionals from Entre Ríos, Argentina participated through a self-administered online questionnaire. The descriptive analysis of the data was carried out in the IBM® SPSS Statistics program.Results: 84.7% of professionals began to implement new technologies in teleconsultation since the beginning of the ASPO. Although the majority did not experience significant changes in their income, relationships with patients, or time spent in teleconsultation compared to in-person care, 78% did not receive specific training for the implementation of these technologies in remote care. Despite this challenge, 80% expressed their intention to continue with this type of care in the new normal, allocating hours of their workload for this purpose.Conclusions: The implementation of new technologies in teleconsultation has proven to be an ally in maintaining the continuity of nutritional care since the beginning of ASPO. However, to provide a quality service, it is necessary to select the most appropriate technologies and dedicate sufficient time to planning and implementation.

Author Biographies

  • Camila Carolina Ayala, Facultad de Bromatología, Universidad Nacional de Entre Ríos (UNER)

     Licenciada en Nutrición en la Facultad de Bromatología de la Universidad Nacional de Entre Ríos (UNER).

  • Maria Agustina Borgo, UNER - Facultad de Bromatología e ICTAER CONICET-UNER

    Licenciada en Nutrición y Técnica en Control Bromatológico, ambas titulaciones obtenidas en la Facultad de Bromatología de la UNER. Además, desempeña el rol de auxiliar docente en una asignatura del segundo año de la Licenciatura en Nutrición en la misma institución. Su compromiso con la educación se complementa con su beca doctoral otorgada por CONICET, centrando sus investigaciones en el campo de la Ingeniería de Alimentos. Sus labores de investigación se llevan a cabo en el Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos de Entre Ríos (ICTAER) CONICET-UNER.

  • Erica Ketterer, Facultad de Bromatología, Universidad Nacional de Entre Ríos (UNER)

    Licenciada en Nutrición de la Universidad de Buenos Aires y el de Licenciada en Tecnología Industrial de los Alimentos de la UADE. Su experiencia se extiende al ámbito docente, donde despliega su conocimiento en instituciones de renombre, como la UNER, la Universidad Nacional Tres de Febrero (UNTREF), el Instituto Universitario CEMIC (IUC) y la Universidad Católica Argentina (UCA).

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Published

2024-09-27

Issue

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Original Papers

How to Cite

1.
Implementation of new technologies in nutritional teleconsultation by Nutrition Graduates from Entre Ríos, Argentina. Rev Fac Cien Med Univ Nac Cordoba [Internet]. 2024 Sep. 27 [cited 2024 Oct. 20];81(3):570-86. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/med/article/view/43429

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