The trunk squash: A pre-Columbian crop present in the Horticultural Belt of La Plata (Argentine)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31055/1851.2372.v57.n3.37590

Keywords:

Cucurbita, cultivation practices, ethnobotany, family farming

Abstract

Background and aims. The horticultural belt of La Plata is one of the most important productive regions of the province of Buenos Aires. It comprises large producers who supply the central market of La Plata and other regions of the country, as well as a group of non-capitalized family producers who sell their products at fairs and markets in the city. Among their typical products, the trunk squash (Cucurbita maxima subsp. maxima var. zapallito) is a regional vegetable that stands out for being widely used in the preparation of various meals. The objective of this work is to survey the local botanical knowledge of small producers in La Plata whose variety has cultural and regional importance.

M&M. For this reason, adopting an ethnobotanical methodology, semi-structured interviews and direct observation were carried out with sixteen key informants from the region, who depicted experiences, practices and stories as regards the management of this crop. 

Results. The families that produce trunk squash, mostly of Bolivian nationality, choose to cultivate this vegetable for its profitability, low cost and tradition. The small producers have managed to adapt to the environmental conditions of a different scenario and they have learned to respond to the horticultural requirements of the region with the resources they handle. 

Conclusions. It is through this set of knowledge and its practice that local producers have succeeded in preserving this variety of the species, so important for the region and for America.

References

AHUMADA, A., M. L. CIAMPAGNA, J. VERA BAHIMA, J. GARAT & J. OTERO. 2010. Prácticas culturales en la selección y conservación de hortalizas locales en el cinturón hortícola platense. En POCHETTINO, M. L., A. H. LADIO & P. A ARENAS (eds.). Tradiciones y transformaciones en Etnobotánica. 472-478. San Salvador de Jujuy. CYTED.

BARSKY, A. 2010. La agricultura de “cercanías” a la ciudad y los ciclos del Territorio periurbano. Reflexiones sobre el caso de la Región Metropolitana de Buenos Aires”. En SVETLITZA DE NEMIROVSKY, A. (coord.). Globalización y agricultura Periurbana en la Argentina. Escenarios, recorridos y problemas. pp. 15-29. Flacso. Buenos Aires. Argentina.

BARTOLI, B. 2021. Cambios y continuidades en el consumo de alimentos de horticultores familiares de origen boliviano en La Plata, Provincia de Buenos Aires (Argentina). Tesis Doctoral. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Universidad Nacional de La Plata, Argentina.

CIEZA, R., G. FERRARIS, G. LARRAÑAGA, M. MAY, L. MENDICINO, C. SEIBANE & Y. ZARATE. 2021. Actas II Congreso Argentino de Agroecología. Sociedad Argentina de Agroecología. Chaco-Región NEA. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales (FCAyF).

DE GRAZIA, J., P. TITTONELL, O. PERNIOLA, A. CARUSO & A. CHIESA. 2005. Evaluación de sistemas de establecimiento en cuatro variedades de zapallito redondo de tronco Cucurbita maxima (Carr.) Millán var. zapallito. Agric. 65:127-134. https://dx.doi.org/10.4067/S0365-28072005000200002

DEL RIO, J, J. MAIDANA, A. MOLTENI, M. PÉREZ, M. POCHETTINO, L. SOUILLA, G. TITO & E. TURCO. 2007. El rol de las “quintas” familiares del Parque Pereyra Iraola (Bs.As., Argentina) en el mantenimiento de la agrobiodiversidad. Kurtziana (Volumen especial de Etnobotánica) 33: 217-226.

DELLA GASPERA, P. 2017. El zapallo: comercio y producción. Boletín de frutas y hortalizas del Convenio INTA-CMCBA 69. INTA.

EGUIARTE, L., H. HERNÁNDEZ ROSALES, J. BARRERA REDONDO, G. CASTELLANOS MORALES, L. PAREDES TORRES, G. SÁNCHEZ DE LA VEGA, K. RUIZ MONDRAGÓN, A. VÁZQUEZ LOBO, S. MONTES HERNÁNDEZ, E. AGUIRRE PLANTER, V. SOUZA & R. LIRA SAADE. 2018. Domesticación, diversidad y recursos genéticos y genómicos de México: El caso de las calabazas. TIP Rev Esp Cienc Quím-Biol 21: 85-101.

https://doi.org/10.22201/fesz.23958723e.2018.0.159

FERRATO, J. & M. RODRIGUEZ FAZZONE. 2010. Buenas Prácticas Agrícolas para la Agricultura Familiar: Cadena de las principales hortalizas de hojas verdes en Argentina. Proyecto FAO – MINAGRI, Argentina.

GAMBIER, M. 1977. La cultura Ansilta. Instituto de Investigaciones arqueológicas y Museo. Facultad de Filosofía y Arte. Universidad Nacional de San Juan, San Juan.

GARAT, J., J. OTERO, A. AHUMADA, G. BELLO & L. TERMINIELLO. 2008. El enfoque sial como instrumento de intervención: el caso el tomate platense y las hortalizas típicas locales en el cinturón verde de la plata, Argentina. Actas IV Congreso Internacional de la Red SIAL. Mar del Plata, Argentina.

GARAT, J., A. AHUMADA, J. OTERO, L. TERMINIELLO, G. BELLO & M. L. CIAMPAGNA. 2009. Las hortalizas típicas locales en el cinturón verde de La Plata: su localización, preservación y valorización. Horticultura Argentina 28: 32-39

GARCIA, M. 2012. Análisis de las transformaciones de la estructura agraria hortícola platense en los últimos 20 años. El rol de los horticultores bolivianos. Tesis Doctoral. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Universidad Nacional de La Plata. Argentina.

HOCSMAN, S. 2006. Producción lítica, variabilidad y cambio en Antofagasta de la Sierra ca. 5500-1500 AP. Tesis Doctoral. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Universidad Nacional de La Plata. Argentina.

HURRELL, J. 2014. Urban Ethnobotany in Argentina: Theoretical advances and methodological strategies. Ethnobio. Conserv. 3:1-11.

https://doi.org:10.15451/ec2014-6-3.3-1-11

JAYAPRAKASAM, B., N. SEERAM & M. NAIR. 2003. Anticancer and anti-inflammatory activities of cucurbitacins from C. andreana. Cancer letters: 189: 11-16.

https://dx.doi.org/10.1016/S0304-3835(02)00497-4

LAGIGLIA, H. 1980. El proceso de agriculturización del Sur de Cuyo. La cultura del Atuel II. Actas V Congreso Nacional de Arqueología Argentina I: 231-252.

LAGIGLIA, H. 2001. Los orígenes de la agricultura en la Argentina. En BERBERIÁN, E. & A, NIELSEN (eds.). Historia Argentina Prehispánica I. 41-81. Córdoba. Brujas

LEMA, V. 2009. Criterios de selección en los procesos de manipulación vegetal: el potencial de la información etnobotánica en la interpretación de restos arqueobotánicos de Cucurbita sp. Darwiniana 47: 35-55.

https://doi.org/10.14522/darwiniana.2014.471.40

LEMA, V. 2011. The possible influence of post-harvest objectives on Cucurbita maxima subspecies maxima and subspecies andreana evolution under cultivation at the Argentinean Northwest: An archaeological example. Archaeol. Anthropol. Sci. 3:113–139.

https://doi.org/ 10.1007/s12520-011-0057-0

LEMA, V. 2013. Crianza mutua: una gramática de la sociabilidad andina. Actas de X Reunión de Antropología del Mercosur, Situar, actuar e imaginar antropologías desde el Cono Sur. Facultad de Filosofía y Letras, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina.

LEMA, V., A. CAPPARELLI, M. L. POCHETTINO. 2008. Taxonomic identification of Cucurbita species through seed coat micromorphology: implications for dry and carbonized archaeobotanical remains. Veget Hist and archaeobot 17: 277-286.

https://doi.org/ 10.1007/s00334-008-0176-4

LIRA SAADE, R. 1995. Estudios taxonómicos y ecogeográficos de las Cucurbitaceae latinoamericanas de importancia económica. México: Instituto de Biología, UNAM, Rome.

LIRA SAADE, R., L. EGUIARTE & S. MONTES-HERNÁNDEZ. 2009. Recopilación y análisis de la información existente de las especies de los géneros Cucurbita y Sechium que crecen y/o se cultivan en México (informe final). Facultad de Estudios Superiores Iztacala, UNAM- Instituto de Ecología, UNAM-Campo Experimental Bajío, INIFAP. Dentro del Proyecto “Generación y recopilación de información de las especies de las que México es centro de origen y diversidad genética”. CONABIO. México D.F.

LORELLO, I., S. GARCÍA LAMPASONA, M. MAKUCH, I. PERALTA. 2016. Caracterización de zapallos criollos (Cucurbita maxima Duch.), colectados en Valles andinos de la Argentina. Agriscientia 33: 46-59. https://doi.org/10.31047/1668.298x.v33.n1.16572

MAGLIANO, M. 2008. Migración de mujeres bolivianas hacia Argentina: cambios y continuidades en las relaciones de género. Amérique Latine Histoire et Mémoire. Les Cahiers ALHIM. https://doi.org/10.4000/alhim.2102

MARTÍNEZ, A. 2017. Evolución bajo domesticación y cambios en caracteres funcionales de frutos y semillas de Cucurbita maxima subsp.maxima. Tesis Doctoral. Facultad de Ciencias Naturales. Universidad Nacional de La Plata, Argentina.

MERCHÁN, A. 2016. Valorización de la tierra en el Cinturón Hortícola Platense: Disparidad en el valor de los arrendamientos. Tesis de maestría. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Universidad Nacional de La Plata, Argentina.

MILLÁN, R.1947. Los zapallitos de tronco de Sudamérica extratropical. Darwiniana 7: 333-345

MOLINA RIVEROS, C. 2010. Evaluación socioeconómica del cultivo de zapallo (Cucurbita maxima) en la comunidad siete lomas del municipio de Coripata. Tesis de grado. Universidad de San Andrés, Bolivia.

MORALES VELA, K., P. PÉREZ SÁNCHEZ, J. PRADÓN & O. MÁRQUEZ-FERNÁNDEZ. 2020. Antiproliferative activity of cucurbitaceae species extracts from southeast of Mexico. J. Med. Plant Res. 8: 20-25.https://www.preprints.org/manuscript/201908.0127/v1

OTS, M., N. OLISZEWSKI & J. GARCÍA LLORCA.2011. Estrategias alimentarias y de subsistencia prehispánica en el Centro-Oeste de Mendoza: consumo y descarte en el sitio arqueológico Agua Amarga. Revista del Museo de Antropología 4: 65-80.

https://doi.org/10.31048/1852.4826.v4.n1.5486

PEÑA MOJICA, L., M. HOYES, J. MENDIETA & I. LÓPEZ. 2003. Interculturalidad entre chapacos, quechuas, aymaras y cambas en Tarija. Murillo. Bolivia. Fundación P.I.E.B.

PERALTA, I., M. MAKUCH, S. GARCÍA LAMPASONA, P. OCCHIUTO, P. ASPRELLI, I. LORELLO & L. TOGNO. 2008. Catálogo de Poblaciones Criollas de Pimiento, Tomate y Zapallo colectadas en Valles Andinos de la Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (Ed). Mendoza, Argentina.

PEROTTO, M. C. 2022.Virosis en zapallito de tronco. Cultivos intensivos bajo cubierta. Investigación, Desarrollo e innovación en el marco del PE009 3. INTA.

PETRUCCI, N., M. ACOSTA, A. LAMBARÉ, M. L. POCHETTINO, N. HILGERT.2022. La relación del turismo gastronómico y la agrodiversidad en Humahuaca (Jujuy, Argentina): una visión desde la etnobotánica. Bol. Soc. Argent. Bot. 57: 131-151.

https://doi.org/10.31055/1851.2372.v57.n1.32684

POCHETTINO, M. L. 1985. Disemínulos utilizados por los aborígenes del noroeste de la República Argentina. Tesis Doctoral. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Universidad Nacional de La Plata, Argentina.

POCHETTINO, M. L. & A. CORTELLA.1994. Zapallos y zapallitos (mates, sandías, melones, pepinos). Revista Mus. La Plata 3: 56-59.

POCHETTINO, M. L., J. HURRELL & V. LEMA. 2012. Local Botanical Knowledge and Agrobiodiversity: Homegardens at Rural and Periurban Contexts in Argentina. En: LUNA MALDONADO, A. (ed.). Horticulture. pp. 105-132. InTech. México.

POCHETTINO, M. L., J. HURRELL & M. BONICATTO. 2014. Horticultura periurbana: estudios etnobotánicos en huertos familiares y comerciales de la Argentina. Ambienta 107: 86-99.

POCHETTINO, M. L., M. BONICATTO & J. HURRELL. 2017. Huertos comerciales del periurbano de La Plata (Buenos Aires, Argentina): reservorio de diversidad biocultural. En: CASAS, A., J. TORRES GUEVARA & F. PARRA RONDINEL (eds.). Domesticación en el continente americano. 2: 413-429. UNAM. México.

PUENTES, J. 2017. Etnobotánica urbana: el conocimiento botánico local sobre las plantas alimenticias y medicinales, y sus usos, en la conurbación Buenos Aires-La Plata. Tesis Doctoral. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Universidad Nacional de La Plata, Argentina.

REYES GARCIA, V. 2009. Conocimiento ecológico tradicional para la conservación: dinámicas y conflictos. Papeles 107: 39-55.

VALLES, M. 1997. Técnicas cualitativas de investigación social. Reflexión metodológica y práctica profesional. Síntesis S.A. Madrid.

VIGNALE, N. D., M. L. POCHETTINO & J. E. HERNÁNDEZ BERMEJO (eds.). 2021. La cocina al rescate de los cultivos olvidados Newsletter N° 2, Red CULTIVA CYTED.

VIVEIROS DE CASTRO, E. 2004. Perspectival Anthropology and the Method of Controlled Equivocation. Tipití 2: 3-22.

WÜRSCHMIDT, A. 2003. Evidencias prehispánicas de Cucurbitaceas en un sitio arqueológico de la provincia de Jujuy (Argentina). Relac. Soc. Arg. de Antrop. 28: 253-255.

Published

2022-09-30

How to Cite

“The Trunk Squash: A Pre-Columbian Crop Present in the Horticultural Belt of La Plata (Argentine)”. 2022. Boletín De La Sociedad Argentina De Botánica (Journal of the Argentine Botanical Society 57 (3). https://doi.org/10.31055/1851.2372.v57.n3.37590.

Similar Articles

31-40 of 562

You may also start an advanced similarity search for this article.