Adaptation and inter-observer reliability of a protocol to evaluate the food availability in supermarkets in Buenos Aires, Argentina

Authors

  • Natalia Elorriaga Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS). Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas. Buenos Aires, Argentina Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina (CONICET). Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública (CIESP IECS-CONICET). Buenos Aires, Argentina Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición. Buenos Aires, Argentina. Universidad Nacional de La Matanza. Departamento de Salud. San Justo, Argentina. https://orcid.org/0000-0001-5496-9835
  • Ana Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS). Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas. Buenos Aires, Argentina
  • Daniela Luz Daniela Luz • Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS). Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas. Buenos Aires, Argentina • Universidad Nacional de La Matanza. Departamento de Salud. San Justo, Argentina.
  • Vilma • Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS). Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas. Buenos Aires, Argentina • Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina (CONICET). Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública (CIESP IECS-CONICET). Buenos Aires, Argentina

DOI:

https://doi.org/10.31053/1853.0605.v78.n2.32232

Keywords:

environment, food, observation, validation study, Argentina

Abstract

Background: The International Network for Food and Obesity / Non-communicable Diseases (NCDs) Research, Monitoring and Action Support (INFORMAS) developed the Protocol to evaluate Food Availability in Supermarkets. 

Objective: To describe the adaptation process of the protocol for its use in the City of Buenos Aires (BA) and to evaluate inter-observer variability when applying it in supermarkets in the city.

Methodology: The main indicator of the protocol is the relative availability of healthy (AS) vs. unhealthy (ANS) foods, calculated as the ratio between the length (m) of shelves assigned to AS and ANS (length AS/ANS). The selection of foods to be included in the indicator was adapted for its use in BA. To explore the performance of the indicator, a reference frame was built, measuring shelf length for all the foods and beverages offered in 5 supermarkets, which were classified as AS and ANS according to the Argentine dietary guidelines. The indicator was compared with the relative availability calculated from the reference. To evaluate inter-observer reliability, two observers carried out measurements in three supermarkets and the intra-class correlation coefficient (ICC) was calculated.

Results: According to the reference, shelf length AS/ANS varied between 0.16 and 0.61, with a mean of 0.34 (SD 0.18). The adapted indicator produced similar results with a mean difference of -0.05 (SD 0.04). The ICC between the measurements of both observers was 0.92 (95% CI 0.86-0.98).

Conclusion: The protocol was adapted to be applied in BA, with modifications in the foods to be evaluated and adequate inter-observer reliability.

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Author Biographies

Natalia Elorriaga, Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS). Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas. Buenos Aires, Argentina Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina (CONICET). Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública (CIESP IECS-CONICET). Buenos Aires, Argentina Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición. Buenos Aires, Argentina. Universidad Nacional de La Matanza. Departamento de Salud. San Justo, Argentina.

  • Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS). Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas. Buenos Aires, Argentina
  • Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina (CONICET). Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública (CIESP IECS-CONICET). Buenos Aires, Argentina
  • Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición. Buenos Aires, Argentina.
  • Universidad Nacional de La Matanza. Departamento de Salud. San Justo, Argentina.

CV

Licenciada en Nutrición, Magíster en Efectividad Clínica y Doctora de la Facultad de Medicina de la Universidad de Buenos Aires (UBA). Investigadora del Centro de Excelencia en Salud Cardiovascular para América del Sur (CESCAS), Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas, Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS) y del Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública (CIESP-IECS), Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina (CONICET); Docente Autorizada de la Cátedra de Evaluación Nutricional,  Escuela de Nutrición de la UBA; y Profesora Adjunta de la Cátedra de Metodología de la Investigación de la Carrera de Nutrición de la Universidad Nacional de la Matanza. ORCID: 0000-0001-5496-9835.

Ana, Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS). Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas. Buenos Aires, Argentina

Licenciada en Enfermería. Becaria en el Centro de Excelencia en Salud Cardiovascular para América del Sur (CESCAS) del Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas del Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS).

 

Daniela Luz Daniela Luz, • Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS). Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas. Buenos Aires, Argentina • Universidad Nacional de La Matanza. Departamento de Salud. San Justo, Argentina.

Licenciada en Nutrición, Magíster en Salud Pública y Especialista en Producción y Análisis de Información para las Políticas Públicas de la Universidad Nacional de Córdoba (UNC). Diplomada en Derechos Económicos, Sociales y Culturales (UMET). Magíster en Efectividad Clínica de la Facultad de Medicina de la UBA. Investigadora del Centro de Excelencia en Salud Cardiovascular para América del Sur (CESCAS), que depende del Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas del Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS).

Vilma, • Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS). Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas. Buenos Aires, Argentina • Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina (CONICET). Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública (CIESP IECS-CONICET). Buenos Aires, Argentina

Médica, Especialista en Cardiología y Magíster en Efectividad Clínica de la Universidad de Buenos Aires (UBA). Directora del Departamento de Investigación en Enfermedades Crónicas del Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS) y del Centro de Excelencia en Salud Cardiovascular para América del Sur (CESCAS). Investigadora del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina (CONICET).

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Published

2021-06-28

How to Cite

1.
Elorriaga N, Cavallo AS, Daniela Luz DL, Irazola V. Adaptation and inter-observer reliability of a protocol to evaluate the food availability in supermarkets in Buenos Aires, Argentina. Rev Fac Cien Med Univ Nac Cordoba [Internet]. 2021 Jun. 28 [cited 2024 Aug. 16];78(2):171-4. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/med/article/view/32232

Issue

Section

Originales Breves