Approach to the historical sugar heritage of San Luis, Santiago de Cuba, from the documentary funds of the Municipal Historical Archive

Authors

  • Melba Pérez González Archivo Histórico Municipal. Cuba
  • Alina Díaz Palomo Archivo Histórico Municipal. Cuba

Keywords:

patrimony, sugarmill, sugar mills, documents

Abstract

An insight into the sugar historical heritage of Cuba should be focused further than its economic, political and social conditioning factors; it also needs an immediate rescue, considering it as part of its national identity. This article exposes the possibilities that the documentary collections existing in the Municipal Historic Archive of San Luis, Santiago de Cuba, about the agro-industrial
complexes of Rafael Reyes, Chile and Paquito Rosales, offer to the researchers for the study of this locality´s sugar patrimony. Therefore, the article focuses on exposing the scope and contents of the sections and documentary series, classified and organized in order to facilitate the mechanisms of searching and accessing the processed information. Finally, it presents the documentation available in the archive and its accessibility, detailing the information offered by each of them and facilitating the investigative work of scholars on the theme.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abad, L. (1945). Azúcar y caña de azúcar: ensayo de orientación cubana. La Habana: Editora Mercantil Cubana.

Anuario azucarero de Cuba (1937). La Habana: Editora Mercantil Cubana.

Bacardí, E. (1923). Crónicas de Santiago de Cuba. t. 7, Santiago de Cuba: Tipología Arroyo.

Barnet, M. (2005). La cultura que generó el mundo del azúcar. Catauro, 6(11), pp. 13-15.

Cepero Bonilla, R. (1963). Política azucarera (1952-1958). La Habana: Instituto de Historia.

Cepero Bonilla, R. (1971). Azúcar y abolición. La Habana: Ciencias Sociales.

De la Pezuela, J. (1863). Diccionario geográfico, estadístico e histórico de la Isla de Cuba. Madrid: Imprenta del Establecimiento del Mellado.

González, M. (2005). Del esclavo al colono: acerca del colonato azucarero cubano en el siglo XIX. Catauro, 6(11), pp. 57-64.

Guerra, R. (1940). La industria azucarera de Cuba. La Habana: Editorial Cultural S. A.

Guerra, R. (1970). Azúcar y población en las Antillas. La Habana: Ciencias Sociales.

Iglesias, M. (1999). Del ingenio al central. La Habana: Ciencias Sociales.

Le Riverend, J. (1971). Historia económica de Cuba. La Habana: Instituto Cubano del Libro.

Moreno, M. (2001). El ingenio. Complejo económico social cubano del azúcar. Barcelona: Crítica.

Pell Delgado, I. y Artimes Hernández, J. (2019). Conservación e interpretación del patrimonio industrial azucarero en los museos del azúcar de Cuba. En A. Santamaría (Comp.), Azúcar, patrimonio y paisaje en Cuba (pp. 25-47). La Habana-Madrid: Digital CSIC. https://digital.csic.es/handle/10261/173982

Piqueras, J. (1999). El azúcar en Cuba y las fuentes para su estudio. América Latina en la Historia Económica, 6(11), pp. 35-48.

Portafolio azucarero: industria azucarera de Cuba, 1912-1914. La Habana: La Moderna Poesía. http://rightsstatements.org/vocab/NoC-US/1.0

Portuondo, O. (1996). Santiago de Cuba desde su fundación hasta la Guerra de los Diez Años. Santiago de Cuba: Editorial Oriente.

Rebello, C. (1860). Estados relativos a la producción azucarera de la Isla de Cuba. La Habana: Intendencia de Ejército y Hacienda.

Santamaría, A. (1994). Azúcar y Revolución. El sector azucarero de la economía cubana durante los primeros doce años de la Revolución (1959-1970). Revista de Historia Económica, 1(12), pp. 111-141. https://doi.org/10.1017/S0212610900004390

Santamaría, A. (2002). La industria azucarera y la economía cubana durante los años veinte y treinta (Tesis de doctorado). Madrid: Universidad Complutense de Madrid.

Santamaría, A. (2005). Donde cristaliza la esperanza: lectura de Los ingenios. Madrid: Ediciones Doce Calles.

Santamaría, A. (2019). Azúcar, patrimonio y paisaje en Cuba. La Habana-Madrid: Digital CSIC. https://digital.csic.es/handle/10261/173982

Santamaría, A. (2022). Trabajo en la agroindustria cañera cubana, 1898-1914: estrategias para aumentar la producción con escasez de mano de obra. Historia Agraria, 86, pp. 171-206. http://hdl.handle.net/10234/198742

Santamaría, A. (2023). Supervivencia y transformación de la industria azucarera en el este de Cuba al final del siglo XIX. América Latina en la Historia Económica, 30(1), pp. 1-35. http://dx.doi.org/10.18232/20073496.1228

Santamaría, A. y García, L. (2014). El progreso del azúcar es el progreso de Cuba. La industria azucarera y la economía cubana a principios del siglo XX desde el análisis de una fuente: El azúcar. Revista industrial técnico-práctica. Caribbean Studies, 42(2), pp. 71-114. http://hdl.handle.net/10261/121884

Zanetti, O. (2005). Historia y azúcar. Catauro, 6(11), pp. 15-25.

Zanetti, O. y García, A. (1987). Caminos para el azúcar. La Habana: Ciencias Sociales.

Published

2023-12-27

How to Cite

González, M. P., & Díaz Palomo, A. (2023). Approach to the historical sugar heritage of San Luis, Santiago de Cuba, from the documentary funds of the Municipal Historical Archive. Revista Electrónica De Fuentes Y Archivos, 2(14), 121–140. Retrieved from https://revistas.unc.edu.ar/index.php/refa/article/view/43531

Issue

Section

Archivos / Bibliotecas / Museos / Colecciones

ARK