Estado nutricional de adultos mayores beneficiarios de un programa social con componente alimentario implementado en la ciudad de Córdoba

Authors

  • Mario Crossetto Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas
  • Raquel Acosta Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas
  • Ana Asaduroglu Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas
  • Yamile Henain Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas
  • Virginia Picech Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas
  • Silvia Ojeda Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas

DOI:

https://doi.org/10.31053/1853.0605.v58.n1.37090

Keywords:

nutritional evaluation, elderly, nutritional status, anthropometry, body composition, living composition

Abstract

 The nutritional status in older aged persons is the resulting of their living conditions and health. The demographic growing of this part of population is a cahllenge to health professionals, to know which are the characteristics of the normality in this state of life. 

Objetive: To know the nutritional status of the older aged persons beneficiaries of the ASOMA programme and identify from a qualitative focus, their food consumption standars. Material and method: Descriptive,  co- relational and transversal field study. Universe: 10214 persons from three different food assistence programmes. Sampling method: aleatory stratyfied respecting the universe proportion resulting n=162 from ASOMA programme. Equation: Chumlea'a was used to check height - talking referencen from knee height and BMI. Techniques: Observatiion and measurment (ahthropometric) Conclusions: The group has been represented into 2/3 parts of women n:108 and the age category older young persons, low education level, temporary incomes always under $200 monthly. One quarter of them still work. The food consumition standard is sined by three basic  foods: bread, oil and sugar ans frequent consumtion of rice and chicken. Cow-meat, three, - kind vegetables, pasta and "A" fruits apear as less frequents. The 83.9% of olderpersons have a monotonous diet (weekly consumption <5 diferents food)that belong to the ASOMA programme. The middle value for BMI was 27.4 for the entire group, SD 5.33. The 24.1% of the population were situated in BMI value status that indicate normal nutritional. Analyzing the values by sex, men values werw all around the middle value of the group. Among the women the values showed more dispersion. The BMI fo women (middle value 25.9 with SD 3.60). It was found positive co realtion between BMI and body fat porcentage and negative for BMI and body water porcentage. Therefore was founded a negative sidnificant co relation between the body fat and body water porcentages. 

 

 

 

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Mario Crossetto, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas

Cátedra de Medicina Preventiva y Social

Raquel Acosta, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas

Cátedra de Nutrición en Salud Pública - Nutrición y Alimentación Humana

Ana Asaduroglu, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas

Cátedra de Nutrición en Salud Pública - Nutrición y Alimentación Humana

Yamile Henain, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas

Cátedra de Nutrición en Salud Pública - Nutrición y Alimentación Humana

Virginia Picech, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas

Cátedra de Nutrición en Salud Pública - Nutrición y Alimentación Humana

Silvia Ojeda, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas

Cátedra de Nutrición en Salud Pública - Nutrición y Alimentación Humana

References

Kuczmarski M. Estado nutricional de los adultos en edad avanzada. En Schlenker, E , Nutrición en el envejecimiento. Ed. Mosby, Doyma Libros. Madrid 1994. 1994. pág 240-258

Smicklas - Whrith. Envejecimiento. En conocimientos actuales de Nutrición . 6° Ed. 1991. Pag 385-393

Kuczmarki M. Kuczmarki. R. Evaluación nutricional de los adultos de edad avanzada. En Schlenker, E, Nutricón en el envejecimiento. Ed. Mosby/ Doyma libros Madrid. 1994. Pág 259-287

OMS. El estado físico, uso e interpretación de la antropometría. Informa de un comité de expertos de la OMS. Serie de Informes Técnicos, 854, Ginebra, 1995

Chandra, Rk, Nutrition Inmunity and illnes in the elderly. New York, 1985. En: El estado físico: uso e interpretación de la antropometría. Informa de comité de Expertos de la OMS. Serie de Informes Técnicos, 854, Ginebra , 1995

Svannorg, A et, al, Metabolic change in aging: preditor of disease. The Swedish experience. En Ingram DK Baker Gt shock NW editores. The potencial for nutricional modulation og aging. Trumbull, CT, FOOD, and nutrition press. 1991:81, 90

Published

2001-11-30

How to Cite

1.
Crossetto M, Acosta R, Asaduroglu A, Henain Y, Picech V, Ojeda S. Estado nutricional de adultos mayores beneficiarios de un programa social con componente alimentario implementado en la ciudad de Córdoba. Rev Fac Cien Med Univ Nac Cordoba [Internet]. 2001 Nov. 30 [cited 2024 May 17];58(1):29-48. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/med/article/view/37090

Issue

Section

Educación Medica