Survey on chronic noncommunicable diseases in Universidad Nacional de La Matanza, Argentina. Year 2019
DOI:
https://doi.org/10.31053/1853.0605.v79.n4.35436Keywords:
students, risk factors, diet, motor activity, ArgentinaAbstract
INTRODUCTION: Chronic noncommunicable diseases (NCDs) account for leading causes of death in Argentina and early identification of their risk factors (RF) is key to prevention. OBJECTIVE: The objective of this study was to describe the frequency of RF for NCDs among students from Universidad Nacional de la Matanza. METHODS: A cross-sectional study was performed, using a self-reported survey adapted from the “National survey of risk factors”, to describe risk factors and their association with sociodemographic characteristics. RESULTS: A total of 130 students participated; 6.9% identified their health as "fair” and 48.5% referred some degree of anxiety or depression, 26.2% reported a low level of physical activity and almost all respondents ate less than 5 fruits or vegetables per day, 6.2% were smokers and 38.5% were exposed to tobacco smoke. The prevalence of overweight and obesity was 23.2% and 6.4% respectively. Occasional high cholesterol and blood pressure were reported by 20.4% and 16.8% of respondents, respectively. CONCLUSION: The university is an ideal setting for activities aimed at the promotion and prevention of these RF.
Downloads
References
Enfermedades no transmisibles - OPS/OMS | Organización Panamericana de la Salud [Internet].
Disponible en: https://www.paho.org/es/temas/enfermedades-no-transmisibles
La OMS revela las principales causas de muerte y discapacidad en el mundo: 2000-2019 [Internet]. Disponible en: https://www.who.int/es/news/item/09-12-2020-who-reveals-leading-causes-of-death-and-disability-worldwide-2000-2019.
Estadísticas - Mortalidad. Argentina.gob.ar [Internet]. Disponible en:: https://www.argentina.gob.ar/salud/instituto-nacional-del-cancer/estadisticas/mortalidad
Ministerio de Salud de la Nación. Primera Encuesta Nacional de Factores de Riesgo para Enfermedades No Transmisibles. Argentina; 2005.
Ministerio de Salud de la Nación. Segunda Encuesta Nacional de Factores de Riesgo para Enfermedades No Transmisibles. Buenos Aires; 2011.
Ministerio de Salud de la Nación, Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. Tercera Encuesta Nacional de Factores de Riesgo para Enfermedades No Transmisibles. Buenos Aires; 2015.
Instituto Nacional de Estadística y Censos (INDEC). 4° Encuesta Nacional de Factores de Riesgo. Resultados definitivos. [Internet]. 1a ed. Secretaría de Gobierno de Salud de la Nación, editor. Ciudad Autónoma de Buenos Aires ; 2019. 1–277 p. Disponible en:: https://www.indec.gob.ar/ftp/cuadros/publicaciones/enfr_2018_resultados_definitivos.pdf
Blasco T, Capdevila L, Pintanel M, Valiente L. Evolución de los patrones de actividad física en estudiantes universitarios. Rev Psicol del Deport. 1996;51–63.
Canova-Barrios C. Estilo de vida de estudiantes universitarios de enfermería de Santa Marta, Colombia. Rev Colomb Enfermería. 2017;14(12):23–32.
Irazusta Astiazaran A, Hoyos Cillero I, Díaz Ereño E, Irazusta Astiazaran J, Gil Goikouria J, Gil Orozko S. Alimentación de estudiantes universitarios. Osasunaz [Internet]. 2007;(8):7–18. Disponible en: http://www.edpcollege.info/ebooks-pdf/08007018.pdf
Negro E, Gerstner C, Depetris R, Barfuss A, González M, Williner MR. Prevalence of cardiovascular disease risk factors in university students in Santa Fe (Argentina). Rev Esp Nutr Humana y Diet. 2018;22(2):132–40.
Monsted C, Lazzarino MS, Modini LB, Zurbriggen A, Fortino MA. Evaluación antropométrica, ingesta dietética y nivel de actividad física en estudiantes de medicina de Santa Fe (Argentina). Rev Esp Nutr Hum Diet. 2014;18(1):3–11.
Casabal S, Esteban G, Paz M, Luisa M. Hábitos alimentarios y factores de riesgo en jóvenes universitarios de la ciudad de Buenos Aires. Epidemiol y salud pública - Actual en Nutr. 2009;10(1):49–57.
De Piero A, Bassett N, Rossi A, Sammán N. Tendencia en el consumo de alimentos de estudiantes universitarios. Nutr Hosp. 2015;31(4):1824–31.
Girotto CA, Vacchino MN, Spillmann CA, Nacional U, Mar D, Epidemiología IN De. Prevalencia de factores de riesgo cardiovascular en ingresantes universitarios. Rev Saúde Pública. 1996;30(6):576–86.
Natalia M, Beatriz LD. Biochemical indicators of cardiometabolic risk, excess weight and blood pressure in university students. Catamarca, Argentina. Nutr Clin y Diet Hosp. 2018;38(2):57–63.
Pi RA, Vidal PD, Brassesco BR, Viola L, Aballay LR. Estado nutricional en estudiantes universitarios: Su relación con el número de ingestas alimentarias diarias y el consumo de macronutrientes. Nutr Hosp. 2015;31(4):1748–56.
Vázquez Marisa Beatriz, Witriw Alicia Magdalena RTC. Estudio preliminar sobre la ingesta alimentaria en estudiantes universitarios de las carreras de medicina y arquitectura de la Universidad de Buenos Aires. DIAETA (BAires). 2010;28(131):14–7.
UNLaM. La UNLaM fue elegida como universidad modelo del programa global “Campus Saludable.” 2020.
FISU Healthy Campus. UNLaM Certification. 2020.
FISU Healthy Campus. FISU International University Sport Federation. FISU Healthy Campus Programme kicks off at the University of La Matanza. 2020. p. 1.
Ministerio de Salud Presidencia de la Nación. Tercera Encuesta Nacional De Factores De Riesgo. Vol. 1, The effects of brief mindfulness intervention on acute pain experience: An examination of individual difference. 2015.
Martínez Bencardino C. Estadística y Muestreo. 13th ed. Ecoe ediciones, editor. Bogotá; 2012. 1–900 p.
Augustovski FA, Lewin G, Elorrio EG, Rubinstein A. The Argentine-Spanish SF-36 Health Survey was successfully validated for local outcome research. J Clin Epidemiol. 2008;61(12).
Augustovski FA, Irazola VE, Velazquez AP, Gibbons L, Craig BM. Argentine valuation of the EQ-5D health states. Value Heal. 2009;12(4):587–95.
IPAQ. International Physical Activity Questionnaire [Internet]. Disponible en: https://sites.google.com/site/theipaq/
OMS/FAO. Dieta, nutrición y prevención de enfermedades crónicas. Ser Inf técnicos 916. 2003;1:1–152.
Rangel-Caballero LG, Murillo-López AL, Gamboa-Delgado EM. Actividad física en el tiempo libre y consumo de frutas y verduras en estudiantes universitarios. Hacia Promoc Salud. 2018;23(2):90–103.
Rangel Caballero LG, Gamboa Delgado EM, Murillo López AL. Prevalencia de factores de riesgo comportamentales modificables asociados a enfermedades no transmisibles en estudiantes universitarios latinoamericanos: Una revisión sistemática. Vol. 34, Nutricion Hospitalaria. Grupo Aula Medica S.A.; 2017. p. 1185–97.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Universidad Nacional de Córdoba
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The Faculty of Medical Sciences Journal (RFCM) subscribes to the Open Access policy and does not charge authors fees for publishing, nor does it charge readers fees for accessing published articles (APC).