Permanencia de la cultura Piamontesa en las prácticas alimentarias de descendientes de tercera generación de la localidad del Piamonte (Proviencia de SAnta fé, Argentina)

Authors

  • María Andreatta Universidad Nacional de Córdoba - Facultad de Ciencias Médicas -Escuela de Nutrición
  • Sonia Muñoz Universidad Nacional de Córdoba- Facultad de Ciencias Médicas
  • Alicia Navarro Universidad Nacional de Córdoba - Facultad de Ciencias Médicas- Escuela de Nutrición

DOI:

https://doi.org/10.31053/1853.0605.v61.n2.33307

Keywords:

Piamontese food culture, Food practices, Piamontese's cRndants, Piamontese's desendants, mother's role, traditional Pianiontese meals

Abstract

This paper describes ¿he inJluencc' of lle piernonLese culture ort food pro dices o[studenls living in Piamonte, Santa Fe, Argentina. Food practices of 96 studertls with Piamontese anceslry (PA) (n=57) and wittioul Piarnoritese anceSlr/J (No-PA)(n=39) werestudied alorig 2002 usirtg a self-adm inislered cjues 1 lonnare. Dala were analysed by Chi scjuare test, Fisher's exaci test, ni ultipie correspondance analtjsis and logis(ic regression. Consumplion of hagna cal-ida (p< 0.05 ) aoci polenta (p< 0.1) were /iigher arnong PA. D(Jjerences on Ihe elahoralion of polenta cind pasta werefounc1: PA acici litera cheese (p< 0.05) and crearn (p< 0.05) whereas no-PA ma/ce use of meal (p< 0.05) and lorna(o sauce (p<O.OS), respectively. Tite frequency of consurnption of tradilional Piarnontese rneals anc! ¿he role of tite moiher in tite purchase, the elaboral ion arid the serving of lhefood were similar on boih groups. In conclusion, food practices of Pianiontese's descendariis recaí! Ihe food culture of ¿heir ancestry wilh sorne reasonahie adaptations to the local context.

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Author Biographies

María Andreatta, Universidad Nacional de Córdoba - Facultad de Ciencias Médicas -Escuela de Nutrición

Cátedra de Didáctica y Metodología de la Enseñanza Aplicado a la Nutrición.

Sonia Muñoz, Universidad Nacional de Córdoba- Facultad de Ciencias Médicas

I Cátedra de Biología Celular, Histología y Embriología. Carrera de Medicina e Instituto de Biología Celular.

Alicia Navarro, Universidad Nacional de Córdoba - Facultad de Ciencias Médicas- Escuela de Nutrición

Cátedra de Didáctica y Metodología de la Enseñanza Aplicado a la Nutrición

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Published

2004-06-09

How to Cite

1.
Andreatta M, Muñoz S, Navarro A. Permanencia de la cultura Piamontesa en las prácticas alimentarias de descendientes de tercera generación de la localidad del Piamonte (Proviencia de SAnta fé, Argentina). Rev Fac Cien Med Univ Nac Cordoba [Internet]. 2004 Jun. 9 [cited 2024 May 25];61(2):46-51. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/med/article/view/33307

Issue

Section

Original Papers