Permanencia de la cultura Piamontesa en las prácticas alimentarias de descendientes de tercera generación de la localidad del Piamonte (Proviencia de SAnta fé, Argentina)
DOI:
https://doi.org/10.31053/1853.0605.v61.n2.33307Keywords:
Piamontese food culture, Food practices, Piamontese's cRndants, Piamontese's desendants, mother's role, traditional Pianiontese mealsAbstract
This paper describes ¿he inJluencc' of lle piernonLese culture ort food pro dices o[studenls living in Piamonte, Santa Fe, Argentina. Food practices of 96 studertls with Piamontese anceslry (PA) (n=57) and wittioul Piarnoritese anceSlr/J (No-PA)(n=39) werestudied alorig 2002 usirtg a self-adm inislered cjues 1 lonnare. Dala were analysed by Chi scjuare test, Fisher's exaci test, ni ultipie correspondance analtjsis and logis(ic regression. Consumplion of hagna cal-ida (p< 0.05 ) aoci polenta (p< 0.1) were /iigher arnong PA. D(Jjerences on Ihe elahoralion of polenta cind pasta werefounc1: PA acici litera cheese (p< 0.05) and crearn (p< 0.05) whereas no-PA ma/ce use of meal (p< 0.05) and lorna(o sauce (p<O.OS), respectively. Tite frequency of consurnption of tradilional Piarnontese rneals anc! ¿he role of tite moiher in tite purchase, the elaboral ion arid the serving of lhefood were similar on boih groups. In conclusion, food practices of Pianiontese's descendariis recaí! Ihe food culture of ¿heir ancestry wilh sorne reasonahie adaptations to the local context.
Downloads
References
Acosta R, Olivier A, Palacio L "Rescate de la cultura alimentaria de piamonteses radicados en el centro-oeste de Santa Fe". TIL 368. Escuela de Nutrición, UNC, 1996.
Baghurst Kl 'F'ood consumption patterns in an afíluent society end barriers to overcoming dictary change" Ann Acad Med Singapore 21:145-51, 1992
Barbano de Rainieri, A "Influencia de la cocina italiana en la cocina familiar de la ciudad de Córdoba" en Presencia e Identidad de los Italianos en Córdoba, Ed. del Copista, Córdoba, 1999.
Bordón L. Estadística y Bloestadística aplicada a las Ciencias de la Salud Córdoba, 1997, pág. 244-251, 30 edición
Borga, L Comunicación personal. Villa María, 27 de octubre de 2001 Britos, S "Situación alimentaria y disponibilidad de alimentos en la República Argentina". Guías Alimentarias para la Población Argentina. Asociación Argentina de Dietistas y Nutriclonistas-Dietistas, Buenos Aires, 2000.
Cardoso MA, Hamada GS, de Souza JM, Tsugane S, Tokudome S "Dietary patterns in Japanese mlgrants to Southeastern Brazil and their descendants" J Epidemlol 7: 198-204, 1997 S.
Carrizo, L "Conocimientos, actitudes y prácticas de alimentación de mujeres embarazadas del sector noreste de la ciudad de Córdoba". Tesis de Maestría en Salud Materno-Infantil. Escuela de Enfermería. FCM. UNC. Septiembre, 1999. 9,
Cuche, D. La noción de cultura en las Ciencias Sociales. Ed. Nueva Visión, Buenos Aires, 1999.
De Garine, 1. "La dieta mediterránea en el conjunto de los sistemas alimentarios". Antropología de la alimentación: Ensayos sobre la dieta mediterránea. Consejería de Cultura y Medio Ambiente, Sevilla, 1993.
Hsu-Hage BH, Ihiebele T, Wahlqvist ML. "Food intakes of adult Melbourne Chinese". Aust J Public Healtli 1: 623-8, 1995
I-luhert, A. "La Antropología Nutricional: aspectos socio-culturales de la alimentación". Cahiers Santé, 1991. Istituto Geográfico De Agostini. Sapore d'ltalia in tavola: la cucina típica regionale. Novara, 1995
Kudo Y, Falciglia GA, Couch SC "Evolution of meal patterns and food choices of Japanese-arncrican femalcs born in the United States" Eur J Clin Nutr 54:665-70, 2000
Lands WE, Harnazaki T, Yamazaki K, Okuyama 1-1, Sakai, K, Gato Y. Hubbarcl VS "Changing dietary patterns" Ain J Clin Nutri 51:991, 1990 Lebart P Morineau A. Piran M. Statistique exploratoire mulüdiniensionelle. Ed. Dunod, París, 1995
McCullagh P Nelder J.A. Binary data en'Generalized linear models". Ecls. Chapinan and ChaIl, London, 1989, Pág. 98-135
Página web oficial de la Región del Piernonte. Menu di cucina tradizionale, www. regionc.piemonte.it . Italia, 2001
Polit D, Hungler B Investigación científica en Ciencias de la Salud. Ed. McGraw-Hill Interamericana, México, 1997
Stafleu A. Van Staveren WA, De Graaf C, Burema J, Hautvast JG "Famnily resemblance in beliefs, attitudes and intentions towards consumption of 20 foods; a study among three generations of women" Appetite 25 :201-6, 1995
Tsugane S. "Human ecological and epidcmiolgical studies of Japanese iinmigrants and their clescendants in South America". Nippon Eiseigaku Zasshi 47:775-84,1992
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Universidad Nacional de Córdoba
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The Faculty of Medical Sciences Journal (RFCM) subscribes to the Open Access policy and does not charge authors fees for publishing, nor does it charge readers fees for accessing published articles (APC).