Evolution of nutritional status in physical education students, associated with the level of cardiovascular risk, food consumption and the level of physical activity.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31053/1853.0605.v77.n4.28301

Keywords:

nutritional condition, obesity, physical education, eating habits, physical activity

Abstract

INTRODUCTION: The prevalence of overweight and obesity increases in university students as a consequence of the modification of their eating habits and their level of physical activity. The general objective of this work was to analyze the relationship between the nutritional status of Physical Education students and the level of physical activity, cardiovascular risk and eating habits, during the first three years of the degree.

METHOD: Observational, descriptive and longitudinal section study. 67 students were studied. To assess nutritional status and cardiovascular risk, body mass index (BMI) and waist circumference (CC) were measured, respectively. To inquire about eating habits, a survey was used based on the recommendations of the dietary guidelines for the Argentine population. To estimate the level of physical activity, the IPAQ International Physical Activity Questionnaire, short format, Spanish version was used.

RESULTS: Students with obesity, obesity, and elevated cardiovascular risk increased during the course of the study. For their part, healthy eating behaviors and a high level of physical activity in women decreased. BMI showed a positive correlation with CC. Healthy food selection in males was correlated with BMI.

CONCLUSIONS: The evolution of the course in Physical Education indicated a progressive increase in the factors associated with obesity. These results would allow directing and promoting legislative actions that update the curriculum of the Physical Education career, according to the social and health needs of this population.

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Author Biographies

Luis Daniel Antoniazzi, Facultad de Educación Física. Universidad Provincial de Córdoba

 

 Doctor en Ciencias de la Salud.

Facultad de Educación Física. Universidad Provincial de Córdoba.

Profesor de las cátedras de Evaluación y Análisis del Movimiento y de Actividad Física, Salud y Calidad de Vida. Licenciatura en Educación Física. Universidad Provincial de Córdoba.

Profesor Universitario en Educación Física. UNLP.
Coordinador académico y docente del Curso de entrenamiento físico para la salud y el deporte. FCM. UNC.
Docente titular de la cátedra Actividad física y Salud. LEF. UPC.
Docente titular de las cátedras Fundamentos biológicos y Educación física adaptada. ISM.

Laura Rosana Aballay, Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad Nacional de Córdoba, Argentina

Doctora en Ciencias de la Salud y Científica de Datos, es docente de grado y posgrado de la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. Investiga sobre enfermedades crónicas y otras, utilizando la bioinformática y bioestadística, contando con experiencia certificada en esas disciplinas. Su proyecto actual se basa en Epidemiología ambiental del cáncer y otras enfermedades crónicas y además epidemiología nutricional de las enfermedades crónicas, entre otras.

Alicia Ruth Fernández, Escuela de Salud Pública. Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Córdoba.

Doctora en Medicina y Cirugía, Especialista y Magister en Docencia Universitaria y Posgrado en Salud Pública Internacional organizado por el Instituto Lazarte y OPS. Categorizada I en el Programa de Incentivo Docente. Funciones desempeñadas: Profesora Titular de la Escuela de Salud Pública de la Facultad de Ciencias Médicas y Directora del Departamento de Admisión. Integrante del Consejo de Investigación Científica de la Escuela de Salud Pública. Docente de posgrado en el área de Ciencias de la Salud. Integrante de Comisión Técnica Mixta de Rectorado de la UNC para el proceso de Autoevaluación Institucional en Ciencia, Tecnología e Innovación Productiva. Evaluadora en Organismos de Ciencia y Técnica Nacionales e Internacionales. Par Evaluadora de CONEAU y Evaluadora Externa de CONACYT- Paraguay

Marta Fiol de Cuneo, Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Córdoba

Doctora en Medicina y Cirugía. Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Córdoba.

Profesor Emérito. Universidad Nacional de Córdoba. RHCS 401/13. Mayo 2013.

Programa de Incentivos del Ministerio de Cultura y Educación. Categoría equivalente de investigación: 1.

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Published

2020-12-01

How to Cite

1.
Antoniazzi LD, Aballay LR, Fernández AR, Fiol de Cuneo M. Evolution of nutritional status in physical education students, associated with the level of cardiovascular risk, food consumption and the level of physical activity. Rev Fac Cien Med Univ Nac Cordoba [Internet]. 2020 Dec. 1 [cited 2024 Jul. 6];77(4):260-4. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/med/article/view/28301

Issue

Section

Original Papers