MARKERS OF ETHNICITY AND AGENCY IN THE FOOD PATTERNS. ITS APPROACH FROM THE HISTORICAL ZOOARCHAEOLOGY

Main Article Content

María Belén Colasurdo

Abstract

From the analysis of the bone remains of fauna in historical sites can investigate different research topics related to food, such as ethnicity, interaction between native and immigrant populations and agency. The objective of this work is to present the inferences made in four archaeological sites of the city of Rosario, between the eighteenth and nineteenth centuries: Casa Parroquial, Juan Manuel de Rosas, La Basurita and Arenales. Their peculiarity lies in that they chronologically correspond with the massive arrival of immigrants in the mid-nineteenth century and the consequent growth of the city with the passing of the centuries. The hypothesis is that these changes are reflected in the archaeological record, both in the species preferred for consumption and in the ways of preparing them. Although this hypothesis could not be verified in a linear way, since other factors must be taken into account some results, such as the greater presence of consumption of sheep over that of cows by the end of the period, the diversification of the types of dishes prepared, tell us about the interaction between people of different origins that may have allowed a synthesis of dietary patterns.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Colasurdo, M. B. . (2017). MARKERS OF ETHNICITY AND AGENCY IN THE FOOD PATTERNS. ITS APPROACH FROM THE HISTORICAL ZOOARCHAEOLOGY. Comechingonia. Revista De Arqueología, 21(2), 255–273. https://doi.org/10.37603/2250.7728.v21.n2.26783
Section
Dossier

References

Archetti, E.
1999 Hibridación, pertenencia y localidad en la construcción de una cocina nacional. En La Argentina en el siglo XX, por C. Altamirano (ed.), pp.217-237. Ariel. Buenos Aires.
2000 Hibridación, pertenencia y localidad en la construcción de una cocina nacional. Trabajo y Sociedad Indagaciones sobre el Empleo, la Cultura y las Prácticas Políticas en Sociedades Segmentadas 2(II): 150-170.

Brittez, F.
2000 La comida y las cosas: una visión arqueológica de la campaña bonaerense de la segunda mitad del siglo XIX. En Vivir en la Frontera: La Casa, la Dieta, la Pulpería, la Escuela (1770-1870), C. Mayo (ed.), pp. 169-199. Editorial Biblos, Buenos Aires.

Caldo, P.
2012 Libros, Cocina e Inmigración: Una Propuesta Culinaria con Aires Rosarinos. El Ombú Bonsai, Buenos Aires.

Caputo, M. y A. Manavella
2001 Rosario desde antes del Pago de los Arroyos. En La Historia de Rosario. Economía y Sociedad, R. Falcón y M. Stanley (eds.), tomo I, pp. 13-54. Homo Sapiens, Rosario.

Carrasco, E y G. Carrasco
1897 Anales de la Ciudad del Rosario de Santa Fe. Peuget, Buenos Aires.

Chichkoyan, K.
2008 De provisiones y consumos urbanos: la comida en La Boca. La Zaranda de Ideas 4: 91-108.

Colasurdo, M.
2008 Inferencias sobre el consumo de aves en un sitio histórico de la ciudad de Rosario. En Actas del XXVIII Encuentro de Geohistoria Regional, pp. 279-285. CONICET, Resistencia.
2009 Análisis Arqueofaunístico del Sitio “Juan Manuel de Rosas” (Rosario, Santa Fe). Tesis de Licenciatura. Facultad de Humanidades y Artes, Universidad Nacional de Rosario.
2010 Inferencias de consumo en un sitio histórico de la ciudad de Rosario a partir de los restos arqueofaunísticos. En Mamul Mapu. Pasado y Presente desde la Arqueología Pampeana, M. Berón, L. Luna, M. Bonomo, C. Montalvo, C. Aranda y M. Carrera Aizpitarte (eds.), pp. 215-230. Libros del Espinillo, Ayacucho.
2011 Análisis arqueofaunistico de un basurero de fines del siglo XIX de la ciudad de Rosario. En Avances y Perspectivas en la Arqueología del Nordeste, M. Feuillet Terzaghi, M. Colasurdo, J. Sartori y S. Escudero (eds.), pp.205-222. Editorial ST, Rosario.
2013 Registro Arqueológico y Modelos de Conducta del Consumidor. Cambios en el Estilo de Vida en Rosario durante los Siglos XVIII y XIX. Tesis de Doctorado. Facultad de Humanidades y Artes, Universidad Nacional de Rosario.
2014 Pautas de consumo de los primeros pobladores de Rosario (Santa Fe, Argentina). Zooarqueología histórica de un pozo de basura del siglo XVIII. Vestígios–Revista Latino-Americana de Arqueología Histórica 8(2): 8-41.
Gallo, E.
1983 La Colonización Agrícola. En La Pampa Gringa. Editorial Sudamericana, Buenos Aires.

Garavaglia, J.
1993 Las “estancias” en la campaña de Buenos Aires. Los medios de producción. En La Historia Agraria del Río de la Plata Colonial: Los Establecimientos Productivos, R. Fradkin (ed.), pp. 124-208. Centro Editor de América Latina, Buenos Aires.

Landon, D.
2005 Zooarchaeology and Historical Archaeology: progress and prospects. Journal of Archaeological Method and Theory 12(1): 1-36.

Lyman, R.
1977 Analysis of historic faunal remains. Historical Archaeology 11: 67-73.

Mengoni Goñalons, G.
1988 Análisis de materiales faunísticos de sitios arqueológicos. Xama 1: 71-120.

Prieto, A
2010 Postales proletarias del progreso. En Ciudad de Rosario, A. Prieto (ed.), pp. 55-88. Editorial Municipal de Rosario, Rosario

Ramos Roca, E.
2002 Patrones de consumo de fauna: el caso de la Quinta de Bolívar. Revista de Antropología y Arqueología 13(1): 147-168.

Remedi, F.
2006 Dime qué Comes y cómo lo Comes y te Diré quién Eres. Una Historia del Consumo Alimentario en la Modernización Argentina. Córdoba, 1870-1930. Centro de Estudios Históricos “Prof. Carlos S. A. Segreti”, Córdoba.

Rigotti, A.
2001 Los procesos de conformación y expansión urbana. En La Historia de Rosario. Economía y Sociedad, R. Falcón y M. Stanley (eds.), tomo I, pp. 283-293. Homo Sapiens, Rosario.

Roberts, S.; Smith C.; Millard, A. y M. Collins
2002 The taphonomy of cooked bone: characterizing boiling and its physico-chemical effects. Archaeometry 44(3): 485–494.

Silveira, M.
2005 Cocina y Comida en el Río de la Plata. Editorial de la Universidad Nacional del Comahue, Neuquén.

South, S.
1977 Method and Theory in Historical Archaeology. Academic Press, New York.

Tica, P.
2001 Historia Social Santafesina en Tiempos de la Confederación. UNR editora, Rosario.

Videla, O. y S. Fernández
2001 La evolución de la economía rosarina durante el desarrollo agroexportador. En La Historia de Rosario. Economía y Sociedad, R. Falcón y M. Stanley (eds.), tomo I, pp. 56-69. Homo Sapiens, Rosario.