El cinturón verde de Córdoba como factor clave para la soberanía alimentaria y el Derecho a la Ciudad
Abstract
The green belts in the cities include border areas where agriculture is practiced for the purpose of supplying fresh food in proximity to the population that inhabits the cities. In the city of Córdoba (Argentina) the green belt includes lands that are located towards the periphery. With the processes of agriculture and urban transformation, especially the conversion to soybeans and the advancement of the real estate market in different areas of the peri-urban zone, this green belt is in an imminent process of reduction of surface area and number of families that are dedicated to this type of production.This article describes the current situation (2019) of the green belt and highlights its importance in the supply of fresh food for the population. To this end, it is proposed to reflect on various dimensions of food production, distribution and consumption from the perspective of food sovereignty. Which proposes, among other things, local food production, respecting the culture of the communities. The right to the city of the habitants of the cities is linked to the origin and quality of the food that they consume. Proposals were developed that seek the support of peri-urban agriculture, highlighting the importance of the green belt territory of Córdoba and its farmers for food sovereignty as an unattainable dimension for the right to the city.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan los términos siguientes:- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia de reconocimiento de Creative Commons (indicada abajo) que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web) antes y durante el proceso de envío, lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada. (Véase El efecto del acceso abierto).
Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.