Knowledge and practice of hand hygiene at the beginning and one year after the COVID-19 pandemic in Argentina

Authors

  • Maria Georgina Oberto Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Médicas, Escuela de Nutrición, Profesora Titular en la Cátedra Microbiología y Parasitología. Córdoba, Argentina
  • María Laura Coluccini Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Médicas, Escuela de Nutrición, Profesora Adjunta en la Cátedra Microbiología y Parasitología. Córdoba, Argentina
  • María Lucía Baraquet Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Médicas, Escuela de Nutrición, Profesional Adscripto en la Cátedra Microbiología y Parasitología. Córdoba, Argentina
  • Roberto José Sánchez Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Médicas, Subsecretario de la Secretaria de Graduados en Ciencias de la Salud. Córdoba, Argentina.

DOI:

https://doi.org/10.31052/1853.1180.v27.n1.34510

Keywords:

coronavirus infections, hand-washing, knowledge

Abstract

Objective: to analyze the knowledge, practice of hand hygiene and other hygienic-sanitary measures applied by people, at the beginning and one year after the COVID-19 pandemic in Argentina.

Material and methods: descriptive, observational and cross-sectional study. An online survey of the adult population was conducted during two periods: May-2020 and May-2021.

Results: 2507 surveys were analyzed. Only 24.7% (first period) and 23.8% (second period), met the recommended time for effective hand washing. In both periods, more than 50% wash their hands sometimes/never after blowing their nose, touching their face and objects. There is an association between correct hand washing and age, and between correct hand washing and being or not a member of the health team, in both periods.

Conclusion: people sanitize their hands, however most fail to comply with the recommended time and frequency.

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Author Biographies

Maria Georgina Oberto, Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Médicas, Escuela de Nutrición, Profesora Titular en la Cátedra Microbiología y Parasitología. Córdoba, Argentina

Profesora Titular de la Cátedra Microbiología y Parasitología de la Escuela de Nutrición, FCM-UNC, Argentina. Magíster en Microbiología con Orientación en Investigación en Salud Humana. Licenciada en Nutrición

María Laura Coluccini, Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Médicas, Escuela de Nutrición, Profesora Adjunta en la Cátedra Microbiología y Parasitología. Córdoba, Argentina

Profesora Adjunta de la Cátedra Microbiología y Parasitología de la Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. Magíster en Microbiología con Orientación en Investigación en Salud Humana. Licenciada en Nutrición.

María Lucía Baraquet, Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Médicas, Escuela de Nutrición, Profesional Adscripto en la Cátedra Microbiología y Parasitología. Córdoba, Argentina

Profesional Adscripto en la Cátedra Microbiología y Parasitología de la Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina.  Doctoranda en Ciencias de la Salud. Licenciada en Nutrición.

Roberto José Sánchez, Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Médicas, Subsecretario de la Secretaria de Graduados en Ciencias de la Salud. Córdoba, Argentina.

Dr. en Medicina y Cirugía. Docente universitario en Medicina. Subsecretario de la Secretaria de Graduados en Ciencias de la Salud. FCM-UNC, Argentina.

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Published

2022-08-12

How to Cite

1.
Oberto MG, Coluccini ML, Baraquet ML, Sánchez RJ. Knowledge and practice of hand hygiene at the beginning and one year after the COVID-19 pandemic in Argentina. Rev. Salud Pública (Córdoba) [Internet]. 2022 Aug. 12 [cited 2024 Jul. 17];27(1). Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/RSD/article/view/34510

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