SNACKS EATEN BY PRE-SCHOOL CHILDREN AND ITS RELATION TO NUTRITIONAL STATE

Authors

  • María Georgina Oberto Escuela de Nutrición. FCM/UNC
  • Jessica Anahí Schiaroli Escuela de Nutrición. FCM/UNC
  • Rocío del Cielo Lencina Escuela de Nutrición. FCM/UNC
  • Mariela Inés Sosa Escuela de Nutrición. FCM/UNC
  • Roberto José Sánchez Escuela de Nutrición. FCM/UNC

DOI:

https://doi.org/10.31052/1853.1180.v21.n1.15692

Keywords:

pre-school children, healthy food, nutritional state

Abstract

Pre-school children eat snacks which have an important role in their feeding and influence their eating habits. Objective: To know about the selection of food eaten by pre-school children as snacks, regulated by the institution or not, and its relation to their Nutritional State. Methods: Nutritional State was assessed according to BMI/Age, the food eaten and its acceptance were registered. Chi2 Results were used: 62% of the children presented normal BMI/Age, 21% overweight, and 16% obesity. The most eaten food groups were sugar/sweets, cereals/legumes and oil/fats. Statistically, there is a significant association between acceptance of healthy food in pre-school children and the institution they attend (p<0,05). There is no statistically significant association between healthy food eaten by pre-school children and their BMI/Age (p>0,05). Conclusions: Institutions which regulate snacks try to promote healthier eating habits; however pre-school children eat a great quantity of unhealthy food, independent of their nutritional state.

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Author Biographies

  • María Georgina Oberto, Escuela de Nutrición. FCM/UNC

    Lic. en Nutrición - Tec. Bromatóloga.

    Diplomada en Sistemas de Gestión de Calidad e Inocuidad Alimentaria.

    Maestría en Microbiología con Orientación en Investigación en Salud Humana. FCM/UNC. Acreditación CONEAU (Sesión Nº 311/2010). Título con Validez Oficial: Res. 1504/2011 Ministerio de Educación de la Nación. En elaboración de tesis.

    Prof. Adjunta Cátedra de Microbiología y Parasitología

    Escuela de Nutrición. FCM/UNC

  • Roberto José Sánchez, Escuela de Nutrición. FCM/UNC

    DOCTOR EN MEDICINA Y CIRUGÍA.

    ESPECIALISTA EN MEDICINA DEL TRABAJO, FCM-UNC

    ESPECIALISTA EN MEDICINA LEGAL, FCM-UNC 

    Profesor Adjunto (Por concurso). Cátedra de Parasitología y Micología Médicas. FCM

    Profesor Titular. Cátedra de Microbiología y Parasitología. Escuela de Nutrición. 

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Published

2017-05-16

Issue

Section

Scientific Articles

How to Cite

1.
SNACKS EATEN BY PRE-SCHOOL CHILDREN AND ITS RELATION TO NUTRITIONAL STATE. Rev. Salud Pública (Córdoba) [Internet]. 2017 May 16 [cited 2024 Nov. 18];21(1):46-55. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/RSD/article/view/15692

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