Urbanization and food environment related to cardiovascular health in La Calera city, Córdoba, Argentina, 2016-2017

Authors

  • Vanesa Roxana Scarlatta Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición
  • Maria Daniela Defagó Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición http://orcid.org/0000-0002-8878-3067

DOI:

https://doi.org/10.31052/1853.1180.v24.n2.28515

Keywords:

cardiovascular diseases, urbanization, food

Abstract

Objective: analyze the food environment through the commercial availability of food associated with cardiovascular health and its relationship with the level of urbanization in the city of La Calera.
Methodology: the characteristics of urbanization and commercial availability of food were relieved. The association between urbanization characteristics and food availability by area was analyzed. The food commercial environment was georefenced with the QGIS 2.18.4 program - Las Palmas.
Results: the geographical areas were categorized as: Urbanization level 1 (reached or exceeded 75% of the urbanization indicators studied, central, northern and western areas) and Urbanization level 2 (did not reach 75% of the indicators, southern and eastern areas). The availability of margarine (p=0.04) and packaged bread (p=0.01) was higher in areas with lower levels of urbanization.
Conclusions: urbanization indicators significantly affected the commercial availability of margarine and packaged breads.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Vanesa Roxana Scarlatta, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición

Dra. en Ciencias de la Salud, Mgter. en Efectividad Clínica, Lic. en Nutrición. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA-CONICET).

Maria Daniela Defagó, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición

Dra. en Ciencias de la Salud, Mgter. en Efectividad Clínica. Lic. en Nutrición. Instituto de Investigaciones
en Ciencias de la Salud (INICSA-CONICET).

References

nutrition surveillance: the CDC experience. J Nutr. 1990; 120 Suppl 11:1512-8.

Uauy R, Albala C, Kain J. Obesity Trends in Latin America: Transiting from Under-To Overweight. Journal Nutr 2001; 131:893S-9S.

NCD Alliance, 2011. Non-communicable diseases: A Priority for Women’s Health and development. [pdf] Geneva: The NCD Alliance. [Consultado: noviembre de 2018]. Disponible en: http://www.who.int/pmnch/topics/maternal/2011_women_ncd_report.pdf.pdf.

Balaguer VI. Control y prevención de las enfermedades cardiovasculares en el mundo. Rev Esp Cardiol. 2004; 57:487-94.

Giugliano D, Esposito K. Mediterranean diet and metabolic diseases. Current Opinion in Lipidology. 2008; 19:63-8 10.

Colautti, F. La Calera, la que más creció en 10 años. La Voz del Interior. Córdoba, Argentina: 2013. [Consultado: noviembre de 2014]. Disponible en: http://www.lavoz.com.ar/cordoba/calera-que-mas-crecio-10-anos.

Caron P, Kalafatic C, Allahoury A. La nutrición y los sistemas alimentarios. Roma: FAO; 2018. Disponible en: http://www.fao.org/3/I7846ES/i7846es.pdf

Food and Agriculture Organization (FAO). Influir en los entornos alimentarios en pro de dietas saludables. 2016. Disponible en: http://www.fao.org/3/a-i6491s.pdf

Coral CBS, Carmen GC, Consuelo LN, Bricia LP. Manual de alimentación. Planificación alimentaria. Madrid: Editorial UNED; 2016.

Zehnder BC. Sodio, potasio e hipertensión arterial. Rev. Med. Clin. CONDES. 2010; 21(4): 510.

Organización Mundial de la Salud/organización Panamericana de la Salud. Alimentos y bebidas ultraprocesados en América Latina: Tendencias, efecto sobre la obesidad en implicaciones para las políticas públicas. 2015. Disponible en: https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/7698/9789275318645_esp.pdf?seque

Ball K y Thornton L. Food environments: measuring, mapping, monitoring and modifying. Public Health Nutr. 2013; 16:1147-50.

Agencia Santafesina de Seguridad Alimentaria. 2014. https://www.assal.gov.ar/assa/documentacion/orden_012_14-tasa-localregional.pdf

Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino. Gobierno de España. Sistema de indicadores y condicionantes para ciudades grandes y medianas [Internet]. 2016. [Consultado: julio 2019]. Disponible en: http://www.upv.es/contenidos/CAMUNISO/info/U0722854.pdf

Glanz K, Sallis JF, Saelens BE, Frank LD. Nutrition Environment Measures Survey in stores (NEMS-S): development and evaluation. Am J Prev Med. 2007; 32:282-9

Food and Agriculture Organization (FAO). Depósito de documentos de la FAO. La globalización, la urbanización y la evolución de los sistemas alimentarios en los países en desarrollo. 2016. [Consultado: junio 2019]. Disponible en: http://www.fao.org/docrep/007/y5650s/y5650s04.htm

Puebla JG. La ciudad dispersa: cambios recientes en los espacios residenciales de la Comunidad de Madrid. AGUC. 2007; 27:45-67.

Lacaze V. Las regulaciones de los alimentos y consumidores: estudio de caso en el sector lácteo de la Argentina actual [Tesis]. Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales; 2008.

Centro de Estudio Sobre Nutrición Infantil. Obesidad en Argentina: ¿Hacia un nuevo fenotipo? 2004. [Consultado: noviembre 2018]. Disponible en: http://www.bvsde.ops-oms.org/texcom/cd045364/obesarg.pdf

Couseiro ME. La alimentación como un tiempo de la nutrición, su disponibilidad y accesibilidad económica. Rev Cubana Salud Pública. 2007. 33:1-6.

Nettleton JA, Steffen LM, Mayer-Davis EJ, Jenny NS, Jiang R, Herrington DM, et al. Dietary patterns are associated with biochemical markers of inflammation and endothelial activation in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Am J Clin Nutr.2006. 83:1369-1379.

Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente [Internet]. Nuez. 2016. [Consultado: noviembre 2018]. Disponible en: http://www.mapama.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/nuez_tcm7-315322.pdf

Mozaffarian D, Clarke R. Quantitative effects on cardiovascular risk factors and coronary heart disease risk of replacing partially hydrogenated vegetable oils with other fats and oils. Eur J Clin Nutr.2009. 63:S22-S33.

Ministerio de Agroindustria. Informe de Producto: Galletitas y Bizcochos. 2016. [Consultado: noviembre 2018]. Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/contenido/sectores/farinaceos/Productos/GalletitasBizcochos_2011_12Dic.pdf

Peterson G, Aguilar D, Espeche M, Mesa M, Jáuregui P, Díaz H. Ácidos grasos trans en alimentos consumidos habitualmente por los jóvenes en Argentina. Rev Chil Pediatr. 2006. 77:92-101.

Valenzuela BA, Yáñez, CG y Golusda VC. ¿Mantequilla o margarina?: diez años despues. Revista chilena de nutrición, 2010;37:505-513.

Published

2020-06-27

How to Cite

1.
Scarlatta VR, Defagó MD. Urbanization and food environment related to cardiovascular health in La Calera city, Córdoba, Argentina, 2016-2017. Rev. Salud Pública (Córdoba) [Internet]. 2020 Jun. 27 [cited 2024 Jul. 17];24(2):18-30. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/RSD/article/view/28515

Issue

Section

Scientific Articles