Food in contexts of urban poverty: nutrients and senses at stake in Villa La Tela, Cordoba, Argentina

Authors

  • RS. Musali Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.
  • J. Huergo Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.
  • MC. Gariboglio Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.
  • M. Butinof Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.

DOI:

https://doi.org/10.31052/1853.1180.v18.n1.11642

Keywords:

qualitative investigation, senses, poverty, kitchen, family

Abstract

Abstract It is in the warp and woof between the corporeity of the food (quality/quantity) and the body of the diner (body senses) where the sensitivities in which the world finds meaning are interwoven. The aim of this article is to get acquainted, from the senses (body/social), with family kitchens in contexts of urban poverty. We used qualitative methodology based on interpretation and analysis of participant observations, meetings in houses, and semi-structured interviews. As results of this research, kitchens were defined using the following analytical categories: descriptors (sensory and social) of the food and of the cooking process, self- definition of personal nourishment, food related beliefs and perspectives of future nutrition. This study sets the basis to keep dealing with the subject of multiplicity concerning different ways of “eating” and its “reasons” (social, cultural, political, economic and family contexts), as well as its impact on health.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

RS. Musali, Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.

Lic. en Nutrición. Profesional Adscripta, Cátedra de Epidemiología General y Nutricional. E-mail: romimusali@ outlook.com 

 

J. Huergo, Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.

Dra. en Estudios Sociales de América Latina. Mención Sociología. Centro de Estudios Avanzados, UNC. Prof. Asistente.

MC. Gariboglio, Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.

Lic. en Nutrición.

M. Butinof, Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.

Dra. en Medicina. Prof. Adjunta.

References

Delgado S R. Comida y cultura. Identidad y significado en el mundo contemporáneo. Estudios de Asia y África. [en línea] 2001 enero-abril [consulta: 14 de febrero de 2012]; 36 (1): 83; 108. México. Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=58636104

Contreras J., Gracia Arnáiz M. Alimentación y Cultura. Perspectivas Antropológicas. Barcelona: Ed. Ariel; 2005.

Fischler C. El (h)omnívoro. Barcelona: Ed. Anagrama; 1995. p. 69.

Espoz Dalmasso MB. Subjetividades y corporalidades en las vivencias producidas en contextos de socio-segregación urbana: Ser joven en ‘Ciudad de mis Sueños’. Tesis Doctorado en Semiótica Centro de Estudios Avanzados (CEA), Facultad de Filosofía y Humanidades (FFyH). Universidad Nacional de Córdoba. Argentina. 2011. p. 106.

Bourdieu P. La distinción. Criterios y bases sociales del gusto. Madrid: Ed. Taurus; 1999.

Gregorio L., Taborda A., Villareal M., Gianna S., Torcigliani I., Huergo J., Butinof M. La Investigación Acción Participativa. Una mirada de las prácticas alimentarias, las organizaciones y las políticas sociales. Córdoba, Argentina: Ed. Espartaco; 2008.

Merlino A. Investigación cualitativa en ciencias sociales. Buenos Aires Argentina:.Ed Americalee; 2009.

Pineda E., Luz de Alvarado E. Metodología de la Investigación. 3era Edición. Organización Panamericana de la Salud. Washington, D.C.: Ed. Paltex; 2008.

Ulin P., Robinson E., Tolley E. Investigación aplicada en Salud Pública. Métodos Cualitativos. Washington D.C.: OPS; 2006.

Tormo Díaz MJ., Dal-Ré R., Pérez Albarracín G. Ética e investigación epidemiológica: principios, aplicaciones y casos prácticos. Murcia: Sociedad Española de Epidemiología; 1998. Disponible en: http://seepidemiologia.es/documents/EIE.pdf

INDEC. Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. Encuesta Permanente de Hogares. 2003. Disponible en: http://www.indec.gov.ar/

Lupton D. Food, the body and the self. Londres: SAGE Publications; 1996.

Hernández M. A la altura de los cotidiano: algunos sentidos del cocinar y comer en casa. Fundamentos en humanidades [en línea] 2008 [consulta: 20 de enero de 2012]; 18(2): 82; 63. San Luis, Argentina. Disponible en: http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3744466

Hernández M. Deleites y sinsabores de la comida y el comer: situando el tema. Atenea [en línea]. 2007. N° 496. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0718-04622007000200003&script=sci_arttext 15. Le Breton D. El sabor del mundo. Una antropología de los sentidos. Buenos Aires: Ed. Nueva Visión; 2009. p. 263: 277.

Scribano A. Salud, dinero y amor...! Narraciones de estudiantes universitarios sobre el cuerpo y la salud, en: Scribano A. (Comp.). Policromía corporal. Cuerpos, grafías y sociedad. Universidad Nacional de Córdoba- Centro de Estudios Avanzados/CONICET y Universidad de Guadalajara. Córdoba: Jorge Sarmiento Editor, Colección Acción Social, 2007.

Published

2015-07-14

How to Cite

1.
Musali R, Huergo J, Gariboglio M, Butinof M. Food in contexts of urban poverty: nutrients and senses at stake in Villa La Tela, Cordoba, Argentina. Rev. Salud Pública (Córdoba) [Internet]. 2015 Jul. 14 [cited 2024 May 28];18(1):15-24. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/RSD/article/view/11642

Issue

Section

Scientific Articles