Food in contexts of urban poverty: nutrients and senses at stake in Villa La Tela, Cordoba, Argentina

Authors

  • RS. Musali Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.
  • J. Huergo Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.
  • MC. Gariboglio Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.
  • M. Butinof Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.

DOI:

https://doi.org/10.31052/1853.1180.v18.n1.11642

Keywords:

qualitative investigation, senses, poverty, kitchen, family

Abstract

Abstract It is in the warp and woof between the corporeity of the food (quality/quantity) and the body of the diner (body senses) where the sensitivities in which the world finds meaning are interwoven. The aim of this article is to get acquainted, from the senses (body/social), with family kitchens in contexts of urban poverty. We used qualitative methodology based on interpretation and analysis of participant observations, meetings in houses, and semi-structured interviews. As results of this research, kitchens were defined using the following analytical categories: descriptors (sensory and social) of the food and of the cooking process, self- definition of personal nourishment, food related beliefs and perspectives of future nutrition. This study sets the basis to keep dealing with the subject of multiplicity concerning different ways of “eating” and its “reasons” (social, cultural, political, economic and family contexts), as well as its impact on health.

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Author Biographies

  • RS. Musali, Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.

    Lic. en Nutrición. Profesional Adscripta, Cátedra de Epidemiología General y Nutricional. E-mail: romimusali@ outlook.com 

     

  • J. Huergo, Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.

    Dra. en Estudios Sociales de América Latina. Mención Sociología. Centro de Estudios Avanzados, UNC. Prof. Asistente.

  • MC. Gariboglio, Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.

    Lic. en Nutrición.

  • M. Butinof, Universidad Nacional de Córdoba. Fac. Cs. Médicas. Escuela de Nutrición. Cátedra de Epidemiología General y Nutriconal.

    Dra. en Medicina. Prof. Adjunta.

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Published

2015-07-14

Issue

Section

Scientific Articles

How to Cite

1.
Food in contexts of urban poverty: nutrients and senses at stake in Villa La Tela, Cordoba, Argentina. Rev. Salud Pública (Córdoba) [Internet]. 2015 Jul. 14 [cited 2024 Dec. 19];18(1):15-24. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/RSD/article/view/11642