Eating habits and physical activity in school-age children during the pandemic.

Authors

  • Denise Caffaratti Ledesma Lic. en Enfermería del CAPS Dr. Rene Favaloro de la comuna de Colonia Videla. Córdoba. ORCID: https://orcid.org/0009-0007-7840-8224
  • Brenda Magalí Hurtado Lic. en Enfermería de Clínica Privada Santa María Almafuerte. Córdoba. ORCID: https://orcid.org/0009-0002-2912-3648
  • Oscar Nicolás Soria Lic. en Enfermería. Clínica Saint Michel de la Ciudad de Córdoba. ORCID: https://orcid.org/0009-0007-7013-7116

Keywords:

Healthy habits - Pandemic - Physical activity - Children

Abstract

Introduction: The child nutritional and physical health panorama in Latin America is threatened and negatively affected by different factors. During this last year, the effects of the ongoing pandemic were noticeable, since the compulsory lockdown forced school-age children to stay at home and take virtual classes, altering their lifestyle. The objective of this study was to identify the eating habits and physical activity of children attending the Gral. Manuel Belgrano school in the city of Oliva during the 2020-2021 pandemic lockdown period. Methods: A systematic revision of different authors proposing similar studies was carried out; all the data collected was transferred to an Excel matrix for their analisis. A quantitative, descriptive, non-experimental, cross-sectional study was carried out. An anonymous, close-ended survey including variables such as “Eating habits” and “Physical activity” was used as a data collection method to inquire parents of school-age children. Results and discussion: It must be highlighted that most of the surveyed parents agree that there was a significant change in their children’s eating habits and physical activity during the pandemic, and that new technologies were more intensively used, both adequately and inadequately. Finally, advice was given to the school authorities, teachers and nursing staff. Conclusion: Eating habits and physical activity in school-age children were influenced by diverse factors during the pandemic, mostly related to changes in schedules, in meal quantity and quality, in screen time, in the amount of hours not spent outside the home, and in physical activity.

References

Aguilar Cordero, M. J. et al. (2012). Tratado de Enfermería del Niño y el Ado- lescente. Cuidados Pediátricos. Primera versión. 2003. España: Elsevier. https://books.google.hn/books?id=lAX2hkbeBQYC&printsec=copyrigh t#v=onepage&q&f=false

American Academy of Pediatrics. (2021). Obesidad en niños y adolescentes: po- lítica actualizada de la AAP. Healthy children.org. https://www.healthy- children.org/Spanish/news/Paginas/evaluating-and-treating-obesity-in- children-and-adolescents.aspx

Argentina. Ministerio de Salud. (2018). Manual para la aplicación de las guías alimentarias para la población argentina. ¿Cómo, por qué y para qué co- mer saludable? Propuestas y estrategias educativas para lograrlo. Argen- tina unida. https://bancos.salud.gob.ar/sites/default/files/2020-08/guias- alimentarias-para-la-poblacion-argentina_manual-de-aplicacion_0.pdf

Argentina. Decreto 297/2020. Aislamiento Social Preventivo y Obligato- rio (ASPO). Boletín Oficial de la República Argentina. Presidencia de la Nación. https://www.boletinoficial.gob.ar/detalleAviso/prime- ra/227042/20200320

Argentina. Ministerio de Salud de la Nación. (2020). Guías alimentarias para la Población Argentina, Buenos Aires. https://bancos.salud.gob.ar/sites/ default/files/2020-08/guias-alimentarias-para-la-poblacion-argentina.pdf

Berghtein, I. R. (2014). Obesidad y sedentarismo en niños de 4 años que asisten a dos jardines de infantes de la ciudad de Río Grande, Tierra del Fuego, Argentina. Arch Argent Pediatr, 112(6), 557-561. https://www.sap.org.ar/ docs/publicaciones/archivosarg/2014/v112n6a20.pdf

Drake, I., Abeyá Gilardon, E., Mangialavori, G., Biglieri, A. (2018). Descrip- ción del consumo de nutrientes según el nivel de procesamiento industrial de los alimentos: Encuesta Nacional de Nutrición y Salud. Arch. argent. pediatr; 116(5): 345-352. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/ biblio-1038438

FAO, FIDA, OPS, WFP y UNICEF. (2020). Panorama de la seguridad alimen- taria y nutrición en América Latina y el Caribe 2020. Seguridad Alimen- taria y Nutricional para los territorios más rezagados. Santiago de Chile. https://www.fao.org/3/cb2242es/cb2242es.pdf

Jasper, A. (2020). Estudio de FLENI: el 52% de la población modificó sus hábitos alimentarios. https://www.diagnosticsnews.com/noticias/35607-35520-2

Matzkin, V., Maldini A., Gutiérrez, R. P. (2021). Hábitos alimentarios antes y durante la pandemia por COVID-19 en un grupo de niñas/os de la Pam- pa. Artículos Originales de Nutrición. 22(2). http://www.revistasan.org. ar/articulo_html.php?ida=2021_22_2_35

Mead, M. (2013). Hábitos alimentarios II. Eduvirama Educación Virtual AMA 1998. Asociación Médica Argentina 2015. Programa Latinoamericano de Educación Médica. https://news.eduvirama.com/habitos-alimentarios-ii/

Molina Castro, P. A. (2021). Efectos del período de confinamiento del año 2020 en los hábitos de alimentación y actividad física, en niños de preesco- lar del Jardín Infantil Chenano, durante la pandemia COVID-19. [Tesis de grado, Pontificia. Universidad Javeriana. Bogotá]. http://hdl.handle. net/10554/54091

OMS. (2019-2020). COVID-19: cronología de la actuación de la OMS. [Do- cumento en línea]. https://www.who.int/es/news/item/27-04-2020-who- timeline---covid-19

OPS. (2015). Alimentos y bebidas ultraprocesados en América Latina: ten- dencias, efecto sobre la obesidad e implicaciones para las políticas públicas. Washington, DC: OPS. https://iris.paho.org/bitstream/hand- le/10665.2/7698/9789275318645_esp.pdf

Romero Asís, M., Grande, M. del C. y Román, M. (2019). Consumo de bebidas azucaradas en la alimentación de escolares de la Ciudad de Córdoba, 2016-2017. Rev. Argent Salud Pública, 10(39), 7-12. https://rasp.msal. gov.ar/index.php/rasp/article/view/501/422

Ruiz-Bravo, A. y Jiménez-Valera, M. (2020). SARS-CoV-2 y pandemia de sín- drome respiratorio agudo (COVID-19). Ars Pharm. 61(2), 63-79. https:// scielo.isciii.es/pdf/ars/v61n2/2340-9894-ars-61-02-63.pdf

Schnaiderman, D., Bailaca, M., Boraka, L., Comar, H., Eisnera, A., Ferraria, A., Gianninnia, G, Rissos, F., Veterea, C. y Garibotti, G. (2021). Impac- to psicológico del aislamiento por COVID-19 en jóvenes de San Carlos de Bariloche, Argentina: la mirada de los padres. Arch Argent Pediatr 119(3), 170-176. https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/archivo- sarg/2021/v119n3a06.pdf

UNICEF (2020). Alimentación y hábitos saludables para la infancia en cuaren- tena. UNICEF España. Secretaría de la iniciativa Ciudades Amigas de la Infancia. https://ciudadesamigas.org/alimentacion-infancia-cuarentena/

Downloads

Published

2023-12-20

Issue

Section

INVESTIGACIONES

How to Cite

Eating habits and physical activity in school-age children during the pandemic. (2023). Crear En Salud, 21. https://revistas.unc.edu.ar/index.php/revcs/article/view/43794