Dietary indicators identified in Twitter posts, and their association with the prevalence of obesity in Argentina

Authors

  • Eugenia Haluszka Centro de Investigaciones en Nutrición Humana (CenINH), Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA), Facultad de Ciencias Médicas, CONICET, Universidad Nacional de Córdoba. https://orcid.org/0000-0002-9511-8882
  • Laura Rosana Aballay Centro de Investigaciones en Nutrición Humana (CenINH), Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba. https://orcid.org/0000-0002-3430-3566
  • Sonia Alejandra Pou Centro de Investigaciones en Nutrición Humana (CenINH), Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA), Facultad de Ciencias Médicas, CONICET, Universidad Nacional de Córdoba. https://orcid.org/0000-0002-8571-9318
  • Julia Wirtz Baker Centro de Investigaciones en Nutrición Humana (CenINH), Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA), Facultad de Ciencias Médicas, CONICET, Universidad Nacional de Córdoba. https://orcid.org/0000-0002-6348-7739
  • Emilia Belén Díaz Oroz Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba.
  • Alejandra Concepción Pastore Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba.
  • Valentina Peralta Sparacino Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba.
  • Rocío Zonghetti Escuela de Nutrición, Facultad de Ciencias Médicas, Universidad Nacional de Córdoba.
  • Camila Niclis Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (UNC - CONICET) https://orcid.org/0000-0002-0117-4315

Keywords:

Obesity, Twitter, Social networks, Food indicator

Abstract

Obesity is a relevant public health problem due to its increasing prevalence and health impact. It can be posited that social networks may serve as a valuable source of information for the study of phenomena related to the health of populations. This study aimed to develop an approach to dietary habits using Twitter posts and to evaluate the association between indicators constructed from this content and the geographical pattern of obesity burden in Argentina.

A multi-group ecological study was conducted, using data from the National Survey of Risk Factors 2018 to calculate weighted obesity prevalence rates (at a provincial scale) and 6,023,548 geo-referenced tweets collected during 2021-2022. Geolocated food proxy indicators were constructed using natural language processing-AI- from content shared on Twitter. Maps were generated and Moran's autocorrelation index was calculated to detect spatial patterns. In addition, the correlation between the constructed indicators and the prevalence of total obesity by sex and age group was estimated.

The distribution of the prevalence of obesity, the rate of food tweets, and the Nutritional Density Index-NDI showed a non-random spatial distribution (p<0.05). The frequency of mention of some foods considered 'healthy' (cucumber, grapefruit, orange, tuna, meat, among others) correlated inversely with the prevalence of obesity at the provincial level. In contrast, the mention of foods such as sweetbreads, semi-hard cheese, chocolate, black pudding, hamburgers, and sweets showed a positive correlation. In some cases, these results varied according to sex and age group. Finally, a higher rate of food tweets was associated with a better average NDI at the provincial level (p=0.04).

In conclusion, this study highlights the usefulness of social networks as a source to explore food trends related to obesity, which would favor the formulation of effective policies, which are necessary to deepen this line of study.

Author Biography

  • Camila Niclis, Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (UNC - CONICET)

    Docente de la UNC e Investigadora Asistente de CONICET

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Published

2024-12-19

Issue

Section

TRABAJOS CIENTÍFICOS ORIGINALES