Continuidades y rupturas en las lógicas extractivistas en la cuenca lechera central argentina.
Keywords:
Extractivismo, Regiones productivas, lecheríaAbstract
Latin American productive regions show in recent years serious problems that have arisen after the application of neo-extractivist projects in their territories, which make it necessary to search for their causes, investigating extensive historical processes to try to understand their current expressions in a more comprehensive way. This also challenges us to review previous extractivist projects to find continuity and rupture relationships. Some regions, however, were able to resort to productive strategies to face the advance of resource extraction models, and in the middle, managed to articulate their own territories based on this premise. This is the case of the Central Argentine Dairy Basin, which would resort precisely to this activity to reconfigure its space, generating positive externalities that can be approached from multiple dimensions. This article tries to synthesise this history, contrasting and comparing the application of productive projects and paradigms in the basin, understanding that lessons can be drawn from it which can be applicable to the future planning of the region.
References
Altieri, M. A., Hecht, S., Liebman, M., Magdoff, F., Norgaard, R., & Sikor, T. O. (1999). Agroecología: bases científicas para una agricultura sustentable. Editorial Nordan-Comunidad. Montevideo.
Barsky, O., Djenderedjian, J. C., Bearzotti, S., & Martirén, J. L. (2010). Historia del capitalismo agrario pampeano: expansión agrícola y colonización en la segunda mitad del siglo XIX (Vol. Tomo VI). Buenos Aires: Editorial Teseo.
Berberián, E., Bixio, B., Bonofiglio, M., González Navarro, C., Medina, M., Pastor, S., … Salazar, J. (2011). Los pueblos indígenas de Córdoba. Córdoba: Ediciones del Copista. Biblioteca de Historia.
Biasatti, N. R., Rozzatti, J. C., Fandiño, B., Pautasso, A., Mosso, E., Marteleur, G., … Vallejos, L. (2016). Las eco-regiones, su conservación y las Áreas Naturales Protegidas de la provincia de Santa Fe. Santa Fe: Ministerio de Medio Ambiente. Gobierno de Santa Fe.
Buelink, D., Schaller, A., & Labriola, S. (1996). Principales Cuencas Lecheras Argentinas. Secretaría de Agricultura, Pesca y Alimentación de la Nación. Subsecretaría de Alimentación. Departamento de Lechería. Recuperado de http://www.alimentosargentinos.gov.ar/contenido/sectores/lacteos/miscelaneas/Cuencas_Lacteas/CuencasLecherasArgentinas.pdf
Calvo, L. M. (comp.), Del Barco, M. E. (comp.), Dócola, S., Martirén, J. L., Puig, M., & Williams, F. (2014). Proceso de colonización agrícola del espacio santafesino. El territorio y el trazado de las colonias. (UNL, Ed.) (1°). Santa Fe.
Catastro de la Provincia de Córdoba. Registro Gráfico de la Provincia de Córdoba. (1932). Plano N°176. Córdoba: Dirección de Economía y Fomento.
Chapeaurouge, C. (1901). Atlas del plano catastral de la República Argentina. Buenos Aires: Eigendorf y Lesser.
Cornaglia, C. (2017). Origen y formación del Departamento San Justo de la Provincia de Córdoba: siglos XVIII y XIX. (Industria Gráfica Herberto Marcos Vilosio SRL, Ed.). Devoto (Córdoba).
Díaz Terreno, F. (2013). Constelaciones Rurales Serranas. Lógicas de Ocupación del Territorio y Modelos de Orden. Lecturas interpretativas de la construcción histórica del Norte de Traslasierra, Córdoba, Argentina. Universidad Politécnica de Cataluña.
Djenderedjian, J. C. (2008). La colonización agrícola en Argentina, 1850-1900: problemas y desafíos de un complejo proceso de cambio productivo en Santa Fe y Entre Ríos. América Latina en la Historia Económica, 15 (2). https://doi.org/10.18232/alhe.v15i2.396
Folch, R., & Bru, J. (2017). Ambiente, territorio y paisaje: Valores y valoraciones. Barcelona/Madrid: Editorial Barcino.
Ginsberg, M., & Silva Failde, D. (2010). La industria santafesina en perspectiva histórica. Santa Fe. Recuperado de https://www.scribd.com/document/195532922/Historia-Economia-de-StaFe
Gobierno de Córdoba, I. de D. E. de la P. de C. (s. f.). Mapas Córdoba - Geoportal IDE de la Provincia de Córdoba. Recuperado 1 de enero de 2020, de https://www.mapascordoba.gob.ar/
Gobierno de Santa Fe. Ministerio de la Producción. (2008). Cadena Láctea Santafesina. Una nueva visión para la producción y el desarrollo. Santa Fe.
Gobierno de Santa Fe, I. de D. E. de S. F. (s. f.). Visualizador - Geoportal de la Provincia de Santa Fe. Recuperado 1 de enero de 2020, de https://www.santafe.gob.ar/idesf/visualizador/
Gudynas, E. (2009). Diez tesis urgentes sobre el nuevo extractivismo. Contextos y demandas bajo el progresismo sudamericano actual. Extractivismo, política y sociedad, 187-225.
Güidotti Villafañe, E. (1917). La Provincia de Santa Fe en el Primer Centenario de la Independencia Argentina. Buenos Aires: Talleres Gráficos de L.J. Rosso & Cía.
Hotschewer, C. E. (1953). Evolución de la Agricultura en la Provincia de Santa Fe: su dependencia de factores geográficos y económicos. Santa Fe: Ministerio de Hacienda, Economía e Industrias de Santa Fe.
Lucaioli, C. (2011). Abipones en las fronteras del Chaco. Una etnografía histórica sobre el siglo XVIII. Buenos Aires: Sociedad Argentina de Antropología.
Martins, L. (2016). Estrategias de los productores lecheros frente a la intensificación de la agricultura. Departamento San Jerónimo, Santa Fe, Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Recuperado de https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar:8443/bitstream/handle/11185/904/Tesis.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ortiz Bergia, M. J., Reyna, F. D., Portelli, M. B., & Moretti, N. D. (2015). Procesos amplios, miradas locales: una historia de Córdoba entre 1880 y 1955 (1°). Córdoba: Centro de Estudios Históricos “Prof. Carlos A. Segreti”. Recuperado de http://www.cba.gov.ar/wp-content/4p96humuzp/2016/05/Procesos_amplios_miradas_locales.pdf
Sandoval, P. (2015). El modelo productivo agrícola dominante del siglo XXI. Transformaciones institucionales y funcionales en la cuenca lechera santafesina. Universidad Nacional del Litoral. Recuperado de https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar:8443/bitstream/handle/11185/921/Tesis.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Scobie, J. (1982). Revolución en las Pampas. Una historia social del trigo argentino. 1870-1910. Buenos Aires: Ediciones Solar.
Sternberg, R. (1972). Occupance of the Humid Pampa 1856-1914. Revista Geográfica, 76, 61-102.
Svampa, M. (2013). «Consenso de los Commodities» y lenguajes de valoración en América Latina. Nueva Sociedad, 244. Recuperado de https://nuso.org/media/articles/downloads/3926_1.pdf
Svampa, M., & Viale Trazar, E. (2017). Continuidad y radicalización del neoextractivismo en Argentina. Perfiles Económicos, 3. Recuperado de https://www.vocesenelfenix.com/sites/default/files/pdf/3_25.pdf
Tomadoni, C. (2007). Cidades (pós)industriais na Alemanha (pós)unificada: encolhimento e suburbanização. Geografias. Departamento Geografia e do Programa de Pós-graduação em Geografia da Universidade Federal de Minas Gerais, 03(2), 54-71.
Vértiz, P. (2017). La cúpula agroindustrial del complejo lácteo argentino. Integración subordinada de la producción primaria a la dinámica del capital industrial. Revista Interdisciplinaria de Estudios Agrarios, 46, 59-103. Recuperado de http://bibliotecadigital.econ.uba.ar/download/riea/riea_v46_n1_03.pdf
Zubizarreta, I., & Gómez, F. (2014). Una historia de la Lechería Argentina. Desde la colonia hasta nuestros días. Vicente López, Buenos Aires: Editorial Inforcampo.
Páginas web:
Gobierno de Córdoba, I. de D. E. de la P. de C. (s. f.). Mapas Córdoba - Geoportal IDE de la Provincia de Córdoba. Recuperado 2 de julio de 2020, de https://www.mapascordoba.gob.ar/
Gobierno de Santa Fe, I. de D. E. de S. F. (s. f.). Visualizador - Geoportal de la Provincia de Santa Fe. Recuperado 2 de julio de 2020, de https://www.santafe.gob.ar/idesf/visualizador/
Google. (s.f.). [Mapa de la zona central de Santa Fe y Córdoba, Argentina en Google Maps]. Recuperado el 27/08/2020, de: https://www.google.com/maps/@-31.16363,-61.32343,653335m/data=!3m1!1e3
Instituto Geográfico Nacional. (s.f.). Mapas escolares. Fecha de consulta: 20/08/2020. Disponible en: https://www.ign.gob.ar/AreaServicios/Descargas/MapasEscolares#nanogallery/gallery3/0/6
Real Academia Española. (s.f.). Chúcaro. En Diccionario de la lengua española. Recuperado el 22 de agosto de 2020, de https://dle.rae.es/ch%C3%BAcaro
TodoAgro. (2018, noviembre 2). Conozca cuáles son las 50 principales empresas lácteas de Argentina. TodoAgro. Recuperado de: http://www.todoagro.com.ar/noticias/nota.asp?nid=37447
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 César Torres
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
a. Authors retain copyright and guarantee to the journal the right to be the first publication of the work as well as licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4 license.
b. Authors may separately establish additional agreements for non-exclusive distribution of the version of the work published in the journal (e.g., placing it in an institutional repository or publishing it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
c. Authors are permitted and encouraged to disseminate their work electronically (e.g., in institutional repositories or on their own website) before and during the submission process, as this may result in productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
d. 4.0 International Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 License.