GENDER ROLES IN THE DISTRIBUTION OF HOUSEHOLD TASKS LINKED TO FOOD
DOI:
https://doi.org/10.31052/1853.1180.v27.n1.36202Keywords:
HOUSEHOLD TASKS, GENDER, FOODAbstract
Introduction: Thinking about food and its practices must be considered beyond their biological purpose and as territories for the production and reproduction of gender inequalities.
Objectives: Examine whether gender inequalities are present in relation to household tasks relating to food and their characteristics in the population that attends CeSAC No. 21 in Padre Mugica neighborhood, Retiro (City of Buenos Aires), in the first semester of 2021.
Materials and methods: Data collection and analysis were conducted using semi-structured and anonymous surveys administered by the interviewer.
Results: The sample comprises 70 women over 18 years of age who live in family units where at least one adult male is present. Women are primarily responsible for household tasks related to food in family units, such as choosing family menus, buying, storing and preparing food and washing dishware.
Conclusions: Household tasks relating to food are unfairly distributed between family members, with the majority of task-takers being women, demonstrating the persistence of sociocultural models and gender stereotypes.
Downloads
References
Borrell C, Artazcoz L. Las desigualdades de género en salud: retos para el futuro. Rev Esp Salud Publica [Internet]. 2008;82(3). Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272008000300001 (Consultado 8 de Agosto de 2021).
Batthyány K, Genta N, Perrotta V. Las representaciones sociales del cuidado infantil desde una perspectiva de género. Principales resultados de la Encuesta Nacional sobre Representaciones Sociales del Cuidado. Papers: revista de sociología [Internet]. 2014;99(3). Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5153693 (Consultado 25 Marzo de 2021).
FIAN International F, FIAN - Food First Information & Action Network International Secretariat. Observatorio del Derecho a la Alimentación y Nutrición. El Poder de las Mujeres en la lucha por la soberanía alimentaria. 2019.
Franco Patiño. La alimentación familiar: una expresión del cuidado no remunerado [Internet]. Investigación y reflexión en Ciencias Sociales, n° 6; 2010. Disponible en: https://static.ides.org.ar/archivo/www/2012/04/artic243.pdf (Consultado 25 Marzo de 2021).
Juarez Diana. Violencia sobre las mujeres: Capacitación en servicio para trabajadores de la salud en el primer nivel de atención. 2019. Ministerio de Salud, Presidencia de la Nación.
Girón A, Correa E, editores. Del sur hacia el norte: economía política del orden económico internacional emergente. 1. ed. Buenos Aires: CLACSO; 2007. 285 p. (Colección Sur/Sur).
D´Argemir. Los cuidados y sus máscaras. Retos para la antropología feminista. 2014; Disponible en: https://www.unwomen.org/-/media/headquarters/attachments/sections/library/publications/2015/poww-2015-2016-es.pdf?la=es&vs=0 (Consultado 8 de Abril de 2021).
Instituto Nacional de Estadística y Censos. Encuesta sobre Trabajo No Remunerado y Uso del Tiempo [Internet]. 2014. Disponible en: https://www.indec.gob.ar/uploads/informesdeprensa/tnr_07_14.pdf (Consultado 25 Marzo de 2021).
DeVault ML, Mennell S, Murcott A, van Otterloo AH. The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture. Contemp Sociol. noviembre de 1993;22(6):871.
Tobío C. Cuidado e identidad de género. De las madres que trabajan a los hombres que cuidan. Rev Int Sociol. 30 de agosto de 2012;70(2):399-422.
Brunet Icart I, Santamaría Velasco C. La economía feminista y la división sexual del trabajo. Culturales [Internet]. 2016;4(1). Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-11912016000100061 (Consultado 13 Abril de 2021).
Anigstein MS. Trabajo femenino y doble presencia como condicionante de las estrategias alimentarias familiares y los estilos de vida en hogares de Santiago de Chile. Cad Saúde Pública. 2020;36(9):e00199819.
Rodriguez Enriquez. Economía feminista y economía del cuidado. Aportes conceptuales para el estudio de la desigualdad. marzo de 2015;Nueva Sociedad No 256. Disponible en: https://ri.conicet.gov.ar/bitstream/handle/11336/47084/CONICET_Digital_Nro.09d94638-7418-4ac1-8de7-ad4258313f48_A.pdf?sequence=2&isAllowed=y (Consultado 13 Abril de 2021).
Alcañiz M. Género con clase: la conciliación desigual de la vida laboral y familiar. Revista Española De Sociología [Internet]. 2015;23. Disponible en: https://recyt.fecyt.es/index.php/res/article/view/65362 (Consultado 16 Abril de 2021).
Chisaro F, Garcia P, Gattás M. Florencia, Mandaglio A, Galarza N. “Si no lo hago yo, no lo hace nadie”. Elecciones alimentarias y trabajo doméstico ¿una cuestión de género? Diaeta [Internet]. 2020. Disponible en: http://www.aadynd.org.ar/diaeta/seccion.php?n=156 (Consultado 13 Abril de 2021).
Protección Integral para Prevenir, Sancionar y Erradicar la Violencia contra las Mujeres [Internet]. Ley 26.485 mar, 2009. Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/normativa/nacional/ley-26485-152155/texto (Consultado 10 Abril de 2021).
CONVENCIÓN SOBRE ELIMINACION DE TODAS LAS FORMAS DE DISCRIMINACION CONTRA LA MUJER [Internet]. 23.179 mayo de 1985. Disponible en: http://servicios.infoleg.gob.ar/infolegInternet/verNorma.do?id=26305 (Consultado 16 Abril de 2021).
Pautassi LC. La complejidad de articular derechos: alimentación y cuidado. Salud Colect. 19 de diciembre de 2016;12(4):621.
Solans A, Piaggio L. Cocina y comensalidad entre mujeres migrantes en Buenos Aires. Condiciones de vida y salud. ConCienciaSocial [Internet]. 2018;2(3). Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/332941938_Solans_Piaggio_2018_Cocina_y_comensalidad_mujeres_migrantes_Rev_UNC (Consultado 4 de Agosto de 2021).
Criado E. El valor de la buena madre.Oficio de ama de casa,alimentación y salud entre las mujeres de clases populares. enero de 2008;Revista Española De Sociología. Disponible en: https://recyt.fecyt.es/index.php/res/article/view/64944/39354 (Consultado 16 Abril de 2021).
Gracia Arnaiz M. ¿Qué hay hoy para comer ?: alimentación cotidiana, trabajo domestico y relaciones de genero. 2009;21:209-37.
Gwen & D’Sylva, Brenda & Chapman, Raewyn. It’s Just Easier for Me to Do It: Rationalizing the Family Division of Foodwork. Sociology-the Journal of The British Sociological Association -. 2008;(42):655-71.
Gracia Arnaiz M. Comemos lo que somos: reflexiones sobre cuerpo, género y salud. 1. ed. Barcelona: Icaria; 2015. 267 p. (Observatorio de la alimentación).
Coffey C, Espinoza Revollo P, Harvey R, Lawson M, Parvez Butt A, Piaget K, et al. Time to Care: Unpaid and underpaid care work and the global inequality crisis [Internet]. Oxfam; 2020 ene [citado 14 de agosto de 2021]. Disponible en: http://hdl.handle.net/10546/620928 (Consultado 3 de agosto de 2021).
INTERNATIONAL LABOUR OFFICE. ADDATI L. Care work and care jobs for the future of decent work. Place of publication not identified: INTL LABOUR Office; 2018.
Gherardi N, Pautassi LC, Zibecchi C. De eso no se habla: el cuidado en la agenda pública [Internet]. 2012. Disponible en: http://www.ela.org.ar/a2/objetos/adjunto.cfm?aplicacion=APP187&cnl=14&opc=49&codcontenido=814&codcampo=20 (Consultado 3 de agosto de 2021).
ONU MUJERES. EL PROGRESO DE LAS MUJERES EN EL MUNDO 2015-2016. TRANSFORMAR LAS ECONOMÍAS PARA REALIZAR LOS DERECHOS. [Internet]. 2015. Disponible en: https://www.unwomen.org/-/media/headquarters/attachments/sections/library/publications/2015/poww-2015-2016-es.pdf?la=es&vs=0 (Consultado 3 de agosto de 2021).
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Escuela de Salud Pública y Ambiente. Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Córdoba
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License which allows the work to be copied, distributed, exhibited and interpreted as long as it is not done for commercial purposes.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) after the publication process. (See The Effect of Open Access). (See The Effect of Open Access).