Factors that influence the development of the intestinal microbiota and its relationship with anthropometric nutritional status

Authors

  • María Laura Coluccini Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición
  • Roberto José Sánchez Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Subsecretario de la Secretaria de Graduados en Ciencias de la Salud.
  • María Georgina Oberto Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición
  • Alicia Raquel Giraud Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas.
  • Camila Belén Otermin Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición
  • Romina Edith Perazzoli Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición

DOI:

https://doi.org/10.31052/1853.1180.v24.n2.28140

Keywords:

Gastrointestinal Microbiome, Nutritional Status, Obesity

Abstract

Introduction: the intestinal microbiota is considered a new organ involved in the regulation of body weight and diseases associated with obesity. Several factors can affect the health of the host. Objective: to analyze the association between the factors that influence the development of the intestinal microbiota and the anthropometric nutritional status of children. Material and methods: descriptive and cross-sectional study. 84 medical records of children <6 years were included: route of birth, antibiotic intake, type of dairy diet and characteristics of the diet. Weight and height were recorded. Results: no association was found between the variables studied and the anthropometric nutritional status. There was association (p <0,005) in the time of duration of lactation, where lactation last longer, more overweight/obesity existed. Conclusion: before the epidemic of overweight/obesity, intervention on the factors involved in the development of intestinal microbiota is necessary.

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Author Biographies

  • María Laura Coluccini, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición

    Licenciada en Nutrición.  Magíster en Microbiología con Orientación en Investigación en Salud Humana. Profesora Adjunta Cátedra Microbiología y Parasitología.

  • Roberto José Sánchez, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Subsecretario de la Secretaria de Graduados en Ciencias de la Salud.

    Dr. en Medicina y Cirugía. Docente universitario en Medicina.

  • María Georgina Oberto, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición

    Licenciada en Nutrición. Magíster en Microbiología con Orientación en Investigación en Salud Humana. Profesora Titular Cátedra Microbiología y Parasitología

  • Alicia Raquel Giraud, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas.

    Médica Cirujana, Pediatría. Servicio de Pediatría en la Clínica de la Familia.

  • Camila Belén Otermin, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición

    Licenciada en Nutrición.

  • Romina Edith Perazzoli, Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición

    Licenciada en Nutrición.

References

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Published

2020-06-27

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Scientific Articles

How to Cite

1.
Factors that influence the development of the intestinal microbiota and its relationship with anthropometric nutritional status. Rev. Salud Pública (Córdoba) [Internet]. 2020 Jun. 27 [cited 2024 Nov. 23];24(2):64-7. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/RSD/article/view/28140

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