AGRONOMIC RESPONSE, CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL COMPOSITION OF SIX LEGUMINOUS PLANTS IN QUEVEDO CANTON, ECUADOR

Authors

  • ANGEL LLOMITOA UTC
  • R. A. Luna Murillo Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad Técnica Estatal de Quevedo. Campus finca experimental” La María “, km 7 vía Quevedo-El Empalme. C.P.73. Mocache, Los Ríos, Ecuador.
  • B.A. Chanaguano- Punina 3 Facultad de Ciencias Agropecuarias y Recursos Naturales Carrera de Ingeniería Agronómica, Universidad Técnica de Cotopaxi, La Matriz Salache, Ecuador.
  • G. Álvarez- Perdomo Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad Técnica Estatal de Quevedo. Campus finca experimental” La María “, km 7 vía Quevedo-El Empalme. C.P.73. Mocache, Los Ríos, Ecuador.
  • N. W. Llomitoa- Gavilanez 3 Facultad de Ciencias Agropecuarias y Recursos Naturales Carrera de Ingeniería Agronómica, Universidad Técnica de Cotopaxi, La Matriz Salache, Ecuador.
  • P. A. Hurtado - Guayanay 4 Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG), Pangua, Cotopaxi, Ecuador.

Keywords:

spores, legumes, morphospecies, protein.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the agronomic response, chemical and microbiological composition of six legumes in Quevedo Canton. The experiment was carried out at the experimental farm "La María", property of the State Technical University of Quevedo. The legumes under study were Kudzu, Mucuna, Maní forrajero, Clitoria, Canavalia, Centrocema and as cutting ages 45, 60 and 75 days, two experimental units were used, a Completely Randomized Design (DCA) was used, in a 6 x 3 factorial arrangement, the following variables were evaluated: root weight (g), forage weight (g), root length (cm), morphospecies, functional groups, total populations, chemical composition and nutritive value. The highest root weight was found in Clitoría ternera at 75 DDS. The highest forage weights and root length were reported in mucuna and canavalia at 60 DDS. The morphospecies found was reddish Glomus Acaulospora. The legume mucuna reported the highest number of viable spores per 100 grams of dry soil. The highest protein levels occurred at 45 and 75 days in the legume Mucuna.

References

Álvarez Perdomo, G. R., García Martínez, A. R., Cervantes Molina, X. P., & Zamora. (2016). Comportamiento agronómico de la asociación del pasto Brachiaria decumbens con dos leguminosas. Revista Electrónica de Veterinaria , . 17(4):1-9.

Bianco, L., & Cenzano, M. (2019). Native legumes: adaptive strategies and capacity for biological nitrogen fixation.,Ecological implication. sCielo, 42(2) 1-10.

Hernández-Montiel, A. R. (2016). Uso potencial y limitantes de la leguminosa Canavalia ensiformis en la salud Y productividad de los ovinos. sCielo, 4(10) 1-14.

INAMHI. (2010). Instituto Nacional de Meteorología en Hidrología, Anuario meteorológico de la Estación Experimental Pichilingue,.

Ludeña, C. (2011). Comportamiento Agronomico y Valor Nutricional de Kudzu Tropical (Pueraria phaseloides) y Clitoria (Clitoria ternatea). Recuperado el 12 de 06 de 2021, de https://repositorio.uteq.edu.ec/bitstream/43000/2206/1/T-UTEQ-0246.pdf

Martínez , L.A. Sarmiento- , R.H. -Ricalde , C.A. -Castro. (2018). Chemical composition and in vitro protein digestibility of processed Mucuna pruriens seeds. Cuban Journal of Agricultural Science, 52(3) 1-7.

María Toniutti, L. F. (2017). Nitrogen-fixing rhizobial strains isolated from Desmodium incanum DC in Argentina: Phylogeny, biodiversity and symbiotic ability. EL SEVIER, 40(5) 297-307.

Palomo, J. (2015). Adaptabilidad y valor nutricional de las Leguminosas Kudzú (Pueraria phaseoloides), Centrosema (Centrosema acutifolium), Mucuna (Mucuna pruriens) en el Campo Experimental La Playita UTC – La Maná, Universidad Técnica de Cotopaxi,Ecuador. Recuperado el 06 de Junio de 2021, de http://repositorio.utc.edu.ec/bitstream/27000/3526/1/T-UTC-00802.pdf

Pincay-Ganchozo, R. A., Luna-Murillo, R. A., & Espinoza-Coronel, A. L. (2020). Inoculantes bacterianos del Genero Azotobacter en la Asociación del Pasto Andropogon Gayanus con Clitoria Ternatea y Cudzu(Pueraria Phaseloides). Nexo Agropecuario, 8 (2) 1-9.

Sotelo M., Contreras M., Norabuena M., Castañeda S., van Heurck, Bullón C. (2016). Digestibility and digestible energy of five tropical forage tree legumes. Revista de la Sociedad Qumica del Perú, 82(3) 1-9.

Downloads

Published

2021-12-22

Issue

Section

Reports of results/advances

How to Cite

AGRONOMIC RESPONSE, CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL COMPOSITION OF SIX LEGUMINOUS PLANTS IN QUEVEDO CANTON, ECUADOR. (2021). Nexo Agropecuario, 9(2), 1-7. https://revistas.unc.edu.ar/index.php/nexoagro/article/view/34046