Evaluation of Maize, bean and squash in polyculture

Authors

  • Lucas NUNEZ Facultad de Ciencias Agropecuarias
  • L. Lucatti Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Ecología Agrícola. Córdoba. Argentina.
  • L. Pietrarelli Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Observación y Análisis de Sistemas Agropecuarios. Córdoba. Argentina

Keywords:

Weeds, Growth, Yield, Land Equivalent Ratio, Intercropping

Abstract

This experiment was designed to determine the effect of intercropping of maize/bean/squash on the plants growth, yields and weeds growth when compared with their respective monocultures. The Land Equivalent Ratio was also calculated. The experiment shows that despite a minor growth and minor average yields per plant, the polyculture lot had a greater yield per unit area when compared with the different monoculture, with a LER>1. The weeds growth over time was also lower in the polyculture lots. Those results show the benefits of increased biodiversity in agroecosystems on weeds control and productivity.

References

Altieri MA, Nichols C, Funes F. 2013. Agroecología: Única Esperanza para la Soberanía Alimetaria y la Resilencia Socioecológica, Sociedad Scientifica Latinoamericana de Agroecologia (SOCLA) Rio+20 position paper presented at the Rio+20 United Nations Conference on Sustainable Development, Rio de Janeiro, June 2012. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/182861

Altieri M., Nicholls CI. 2000. En: Agroecología: Teoría y práctica para una agricultura sustentable. (1a ed). México D.F. México. Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente. Red de Formación Ambiental para América Latina y el Caribe. http://bibliotecadigital.ciren.cl/bitstream/handle/123456789/18777/00012855.nul?sequence=1

Barchuk et al., 2018. En: Manual para la transición agroecológica: guía para agricultoras y agricultores agroecológicos. (1a ed). Ed. Las Brujas, Córdoba, Argentina, 14-16 pp. https://rdu.unc.edu.ar/handle/11086/12862

Betancur LM, Márquez Girón SM, Restrepo Betancur LF. 2018. La milpa como alternativa de conversión agroecológica de sistemas agrícolas convencionales de frijol (Phaseolus vulgaris), en el municipio El Carmen de Viboral, Colombia. Idesia (Arica) 36: 123-131. https://scielo.conicyt.cl/pdf/idesia/v36n1/0718-3429-idesia-36-01-00123.pdf

Cap G, De Luca L, Marasas M, Pérez M, Pérez R. 2012. El camino de la Transición Agroecológica. Primera Edición. Ediciones INTA. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina, 21-31 pp.

Ebel R, Cárdenas JGP, Miranda FS, González JC. 2017. Manejo orgánico de la milpa: rendimiento de maíz, frijol y calabaza en monocultivo y policultivo. Tierra Latinoamericana, 35(2): 149-160. http://www.scielo.org.mx/pdf/tl/v35n2/2395-8030-tl-35-02-00149.pdf

Fujiyoshi PT, Gliessman SR, Langenheim JH. 2007. Factors in the suppression of weeds by squash interplanted in corn. Weed Biol Manage 7: 105–114

Gliessman. 2002. Agroecología. Procesos ecológicos en agricultura sostenible. LITOCAT, Turrialba, Costa Rica.

Latati M, Bargaz A, Belarbi B, Lazali M, Benlahrech S, Tellah S, Kaci G, Drevon JJ, Ounane SM. 2016. The intercropping common bean with maize improves the rhizobial efficiency, resource use and grain yield under low phosphorus availability. Eur. J. Agron. 72: 80–90.

Mead R, Willey RW. 1980. The concept of “land equivalent ratio” and advantages in yields from intercropping, Exp. Agr. 16, 217–228.

Szumigalski A, Van Acker R. 2005. Weed suppression and crop production in annual intercrops. Weed Sci. 53 (6): 813–825

Stern, WR. 1993. Nitrogen fixation and transfer in intercrop systems. Field Crops Res. 34: 335–356

Zhang C, Postma JA, York LM, Lynch JP. 2014. Root foraging elicits niche complementarity-dependent yield advantage in the ancient ‘three sisters’ (maize/bean/squash) polyculture. Annals of Botany 114: 1719–1733. https://academic.oup.com/aob/article/114/8/1719/209154

Downloads

Published

2021-07-08

Issue

Section

Reports of results/advances

How to Cite

Evaluation of Maize, bean and squash in polyculture. (2021). Nexo Agropecuario, 9(1), 96-104. https://revistas.unc.edu.ar/index.php/nexoagro/article/view/33007