Microbreweries: Case study based on extension and comprehensiveness

Authors

Keywords:

costs, beer, profitability, extension

Abstract

The Integrality of the three university functions, Teaching, Research and Extension, is an important university objective. On the other hand, the production of craft beer is an interesting process when determining its costs and benefits. However, it is not usual for small breweries to have an information system. They start activities without certainty of their possible profitability. First, the objective of this work is to show how production costs can be analyzed in the case of four Uruguayan breweries, based on their participation in the Integral Training Spaces (EFI) of the FCEA-UDELAR. Then, it seeks to show how it was possible to achieve the integrality of three university functions in the project. At a theoretical level, the results obtained show that it is possible to identify the elements that operate as cost and income triggers. This allows studying the decision variables and their impact on the result. The benefit is positive and attractive for small producers who seek an objective job and personal satisfaction. The extensionist intervention allowed students to face a real case and solve it by working alongside the entrepreneur in a learning process through the exchange of knowledge, while at the same time nourishing inputs for Research and Teaching.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arregui, C. (2015). La revolución silenciosa de los amantes de la cerveza. Obtenido de El Observador: http://especiales.elobservador.com.uy/cervezas/

Barla E., Buzzeta V., Cartier E. Marchesano P. & Podmoguilnye M. (2013) Costos: de la teoría a la aplicación. Ed. Claudio Ortiz. Uruguay

Beltrán, C. (2017). Diez años de cerveza artesanal. Obtenido de El País: https://www.elpais.com.uy/informacion/diez-anos-cerveza-artesanal.html

Candell Sotomayor, A. Z. (2020). Análisis de producción y exportación de Cerveza Artesanal estilo Indian Pale Ale a Uruguay. (Trabajo Final de Grado. Universidad Católica del Uruguay).

Canil Lopatnik, R., & Giovanelli Barrio, J. A. (2020). Estudio de factibilidad para la exportación de cerveza artesanal a Chile. (Trabajo Final de Grado, Universidad Católica del Uruguay).

Cartier E. Apuntes para una teoría general del costo. (2017) Thompson Reuters La Ley Argentina.

Red de Extensión (2019). Tejer la red: experiencias de extensión desde los servicios universitarios 2008-2018. Servicio Central de Extensión y Actividades en el Medio. UDELAR. Montevideo.

Figueiredo, D. (2017). BrewDog celebra 10 anos com planos de criar a 'Disneylândia' da cerveja. Obtenido de O Globo: https://blogs.oglobo.globo.com/aqui-se-bebe/post/brewdog-celebra-10-anoscom-planos-de-criar-disneylandia-da-cerveja.html

Golpe, A. M., Cabrera, E., & Ramos, M. (2020). Estudio de la viabilidad de algunos emprendimientos de la producción de cerveza artesanal en Uruguay. In Anais do Congresso Brasileiro de Custos-ABC.

Golpe, A. M., Cabrera, E., & Ramos, M. (2020). Estudio de la viabilidad de algunos emprendimientos de la producción de cerveza artesanal en Uruguay. In Anais do Congresso Brasileiro de Custos-ABC.

Hernández, R., Fernández, C., y Baptista, M. P. (2010) Metodología de la Investigación (5ª Ed.). México: McGraw Hill Educación.

Hindy, S. (2014). The craft beer revolution: how a band of microbrewers is transforming the world's favorite drink. New York: Palgrave Macmillan.

.

Horngren, C., Datar, S., & Rajan, M. (2016). Contabilidad de Costos: Un enfoque gerencial. Pearson Educación. Ciudad de México.

Lemes, J. F., Lemes, J. F., & da Silva Brabes, K. C. (2021). Análise de viabilidade de produção e venda de cerveja artesanal. II Simpósio Nacional de Engenharia de Produção.

Ministerio de Economía y Finanzas. Dirección General Impositiva - DGI. (2021 b). Series estadísticas de recaudación por IMESI. Uruguay. Disponible en: https://dgi.gub.uy/wdgi/page?2,principal,dgi--series-de-datos,O,es,0,

Ministerio de Economía y Finanzas. Dirección General Impositiva – DGI (2021 a). Título 11 Impuesto Específico Interno -IMESI. Uruguay.

Morado, R. (2017). Larousse da Cerveja. São Paulo: Alaúde.

Pellet Lastra, T. E., & Nougues, E. J. (2016). Plan de negocios: producción y venta de cerveza artesanal. (Trabajo Final de Grado. Universidad Católica Argentina. Buenos Aires)

Podmoguilnye M. (2019). Costos para una gestión estratégica y sustentable. Thompson Reuters La Ley Argentina.

Polanco, S. M. S., & Ávila, G. R. V. (2018). Costo de producción y toma de decisiones en el proceso productivo de cerveza artesanal periodo 2017. (Trabajo Final de Grado, Facultad de Ciencias Económicas-Universidad Nacional de Tucumán).

Riquelme, F. J. G. (2019). Evaluación económica de una planta para elaboración de cerveza artesanal en la comuna de Los Lagos, Región de Los Ríos. (Trabajo Final de Grado Universidad Austral de Chile).

Robson, C. C., & Trottini, M. L. A. M. (2019). Análisis de factibilidad de una fábrica de cerveza artesanal . (Trabajo Final de Grado, Facultad de Ciencias Económicas-Universidad Abierta Interamericana- Rosario)

Rotolo, C. A. (2015). Análise dos Custos de produção de uma micro cervejaria localizada em Florianópolis. (Trabajo Final de Grado Universidade Federal de Santa Catarina)

Saullo S, Passo V. y Maydana M. (2018). Elaboración artesanal de cerveza. XLI Congreso Argentino de Profesores Universitarios de Costos. Córdoba.

Solís García, R. G., Blitzer Benmaor, N., & Gómez Souza, J. (2017). Generación de cerveza artesanal baja en calorías y elaboración de un plan de negocios para su comercialización. (Trabajo Final de Grado, Universidad Ort. Uruguay.)

Strong G, England K (2015). Beer style guidelines. Beer Judge Certification Program. https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf. Accessed Aug 2021

Velozo, A. W. (2020). La distinción social del consumo de cerveza artesanal tirada en Montevideo, Uruguay. Revista de Ciencias Empresariales y Sociales, 2(2), 29-69.

Wendpap, M. V., Ferrari, J., Costa, H. M., & da Cruz Souza, E. L. (2020). Estudo da viabilidade econômico-financeira para a instalação de uma microcervejaria artesanal na cidade de Toledo-PR. Brazilian Journal of Business, 2(4), 4097-4114.

Yardin A. (2019). El Análisis Marginal. 4ª Edición. Editorial Osmar Buyatti. Argentina.

Published

2022-12-26

Issue

Section

Experiencias y prácticas en extensión