Agentes multiplicadores de Educación Alimentaria Nutricional en nivel inicial

Authors

  • Luz Coral García Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas, Universidad Nacional del Litoral.
  • Rocío Florencia González Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas, Universidad Nacional del Litoral.
  • María Florencia Alfonzo Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas, Universidad Nacional del Litoral.
  • Nadina Boimvaser Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas, Universidad Nacional del Litoral.
  • Sandra Daniela Ravelli Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas, Universidad Nacional del Litoral.

Keywords:

University outreach; Health knowledge-spread agents; Nutritional Food; Education at initial level

Abstract

The present work describes the interventions that were carried out within the framework of a Territory Outreach Action Project (AET by its initials in Spanish), run by professors and students of the Degree in Nutrition from the School of Biochemistry and Biological Sciences at El Litoral National University. The project was developed along with teams of directors, teachers and school assistants from the initial level of educational institutions that belong to “Laureano Maradona” Physical Education Center (CEF) N°4, located in the city of Santa Fe, in 2019.

The project aimed at training knowledge-spread agents so as to support actions from a comprehensive health perspective, focused on Nutritional Food Education (EAN by its Spanish initials) and on promoting healthy habits and quality of life at the initial level of education. Its development made feedback among all participants possible, which led to the broadening of knowledge and the establishment of links, learning opportunities, values, resources and strategies that empowered the members of the educational community and the future graduates in Nutrition.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Blesio, M. y Mendoza, M. (2016). La dimensión educativa y solidaria del voluntariado en la Universidad Nacional del Litoral. + E: Revista de Extensión Universitaria, (6), 164-171. DOI: https://doi.org/10.14409/extension.v1i6.6326

Boimvaser, N., Ravelli, S., Gioria, E. y Gornati, F. (2018). Extensión, docencia e investigación como estrategia para abordar la Educación Alimentaria Nutricional en el nivel inicial. +E: Revista De Extensión Universitaria, 8(9), 251-265. DOI: https://doi.org/10.14409/extension.v8i9.Jul-Dic.7861

Carrasco, B. B. R., Cordero, M. E. A., Camejo, M. I.y Linares, M. C. C. (2015). La escuela, marco ideal para desarrollar actividades de promoción y educación para la salud. Medimay, 21(2), 487-499.

Cecchi, N.; Pérez, D. y Sanllorenti, P. (2013). Compromiso Social Universitario. De la Universidad posible a la Universidad Necesaria. Buenos Aires, Argentina: IEC-CONADU.

De Lellis, Martín et al. (2016). Promoción de la salud y convivencia escolar: una experiencia de articulación entre docencia, extensión e investigación. E+E: Estudios de Extensión en Humanidades, [S.l.], v. 4, n. 4. ISSN 1853-8088. Recuperado de: https://revistas.psi.unc.edu.ar/index.php/EEH/article/view/15143

Maíz E., Urdaneta E., y Allirot X. (2018). La importancia de involucrar a niños y niñas en la preparación de las comidas. Nutr Hosp 2018; 35(4):136-139.

Menendez, G. (2013). La dimensión comunicacional de la extensión universitaria. En A. Camilloni, M. Rafaghelli, M. Kessler, G. Menéndez, M. Boffelli, S. Sordo, E. Pellegrino, Integración docencia y extensión: otra forma de enseñar y de aprender. (págs. 1-98). Santa Fe: Universidad Nacional del Litoral.

Ministerio de Salud. 2da Encuesta Nacional de Nutrición y Salud (2019). Recuperado de: http://www.msal.gob.ar/images/stories/bes/graficos/0000001565cnt-ennys2_resumen-ejecutivo-2019.pdf

Pitluk, L. (2009). El Nivel Inicial como modelo educativo: qué tiene, puede y debe enseñar el jardín para una infancia feliz. Recuperado de: http://www.laurapitluk.com.ar/Articulos/2010ArticuloConferenciaPortal.pdf

Ravelli, S. y Manuale, M. (2017). Experiencias pedagógicas: Educar en las primeras infancias: una experiencia de formación docente en nutrición y alimentación saludable. Aula Universitaria, (18), 53-77. DOI: https://doi.org/10.14409/au.v0i18.6557

Ravelli, S., Panicia, A. y Figueroa, E. (2016). Desafíos de la Educación Alimentaria Nutricional: construcción de espacios y vínculos en el nivel inicial. +E: Revista De Extensión Universitaria, 6(6), 256-263. DOI: https://doi.org/10.14409/extension.v1i6.6351

Salinas, J., González, C. G., Fretes, G. y Montenegro, E. (2014). Bases teóricas y metodológicas para un programa de educación en alimentación saludable en escuelas. Revista chilena de nutrición, 41(4), 343-350.

UNL. Facultad de Arquitectura, Diseño y Urbanismo (2020). Acción de Extensión al Territorio. Recuperado de: https://www.fadu.unl.edu.ar/extension/acciones-de-extension-al-territorio/

Published

2020-10-19

Issue

Section

Experiencias y prácticas en extensión