The “food of the people”. Infrastructure, actors and goods of trade between the countryside and the city of Buenos Aires (1850-1890)
DOI:
https://doi.org/10.53872/2422.7544.n33.45261Keywords:
Trade, Cattle, Agriculture, 19th centuryAbstract
The following paper deals with the trade of hacienda and “fruits of the land” between the city and the campaign of Buenos Aires for domestic consumption and industry in the period of the organization and construction of the national state. To this end, it reconstructs the infrastructure and circuits through which agricultural products entered the city, identifying the groups involved, the relationships and assets. At the same time, the legal instruments that regulate these practices are addressed, as well as the resources and documents created for their organization.
References
Alioto, S. 2011, Indios y ganado en la frontera. La ruta del Río Negro (1750-1830). Rosario, Prohistoria.
Amaral, S. 1998, The rise of capitalism on the pampas. The estancias of Buenos Aires, 1785-1870. Cambridge, Cambridge University Press.
Barsky, O. y Djenderedjian, J. 2003, La expansión ganadera hasta 1895. Buenos Aires, Siglo XXI.
Cordero, G. 2014, “Comercio de cueros en la frontera y circuitos transcordilleranos indígenas. El debate sobre el origen de los malones en la década de 1870” en Bicentenario Revista de Historia de Chile y América, vol. 13, nro. 1, pp. 39-57.
Fernández, N. 2015, Huellas del sector forestal argentino: de las leyes de Indias al Bicentenario. Buenos Aires, Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca.
Gaignard, R. 1989, La pampa argentina. Ocupación – poblamiento – explotación de la conquista a la crisis mundial (1550-1930). Buenos Aires, Solar.
Garavaglia, J.C. 1999, Pastores y labradores de Buenos Aires. Una historia agraria de la campaña bonaerense 1700-1830. Buenos Aires, Ediciones de la Flor.
Garavaglia, J.C. 1994, “De la carne al cuero. Los mercados para los productos pecuarios (Buenos Aires y su campaña, 1700-1825)” en Anuario del IHES, vol. 9, pp. 61-96.
Gelman, J. y Santilli, D. 2006, De Rivadavia a Rosas. Desigualdad y crecimiento económico. Buenos Aires, Siglo XXI.
Halperín Donghi, T. 2005, La formación de la clase terrateniente bonaerense. Buenos Aires, Prometeo.
Halperín Donghi, T. 1963, “La expansión ganadera en la campaña de Buenos Aires (1810-1852)” en Desarrollo Económico, vol. 3, nro. 1-2, pp. 57-110.
Hora, R. 2005, Los terratenientes de la pampa Argentina. Una historia social y política, 1860-1945. Buenos Aires, Siglo XXI.
Infesta, M. E. 2010, “Del campo a las tabladas. El comercio de vacunos en Buenos Aires, 1830-1840” en Estructura y dinámica del sistema en Mundo Agrario, vol. 11, nro. 21, pp. 1-34.
Literas, L. 2023, “Jornaleros, costureras y pastores. Tierra y trabajo indígena en Buenos Aires (Partido Veinticinco de Mayo, 1860-1900)” en Estudios Atacameños, vol. 69, pp. 1-27.
Sabato, H. 1989, Capitalismo y ganadería en Buenos Aires: la fiebre del lanar (1850-1890). Buenos Aires, Sudamericana.
Sáenz Quesada, M. 1985, Los estancieros. Buenos Aires, Editorial de Belgrano.
Valencia, M. 2005, Tierras públicas, tierras privadas. Buenos Aires 1852-1876. La Plata, Universidad Nacional de La Plata.
Yangilevich, M. 2012, Estado y criminalidad en la frontera sur de Buenos Aires (1850-1880). Rosario, Prohistoria.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Cuadernos de Historia. Serie Economía y Sociedad
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors publishing in this journal accept the following terms:
a. The author maintains their copyrights and grants this journal the publication of the first original version of their work that is subject to the Creative Commons Attribution License 4.0. This license agreement allows:
Sharing — copy and redistribution of the published material by any means and formats
Reusing — remix, change, and creation of new material from the published work for any purpose, including commercial use.
b. Authors may enter other non-exclusive license agreements of distribution of the version of the published work (i.e. uploading the material on an institutional virtual archive or republishing it on a monographic volume) as long as they attribute the publication of the original version to this journal.
c. It is allowed and recommended that authors publicize their work on the Internet (i.e. on institutional virtual archives or on their personal or professional websites) after their work has been published in this journal.