Between health and the pleasure of eating at home. Changes and continuities in eating practices in middle sectors in the Metropolitan Area of Buenos Aires in lockdown context due to COVID-19

Authors

  • Flavia Demonte Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET)/Escuela Interdisciplinaria de Altos Estudios Sociales (EIDAES/UNSAM)

DOI:

https://doi.org/10.31052/1853.1180.v28.n2.38023

Keywords:

Coronavirus Infections, food, Health, Social Class

Abstract

Objectives: Eating practices of middle sectors from the Metropolitan Area of Buenos Aires during lockdown are described and analyzed, identifying changes, continuities and reasons regarding representations of healthy eating which have structured these practices before pandemic.

Methods: As regards methodology, qualitative and quantitative data from primary sources were used within exploratory/descriptive design frameworks.

Results and conclusions: Results show the central role acquired by everyday eating during lockdown; guided by a preexistent pattern of practices and representations associated to the tension between health and pleasure leading to body weight control.

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Author Biography

Flavia Demonte, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET)/Escuela Interdisciplinaria de Altos Estudios Sociales (EIDAES/UNSAM)

Doctora en Ciencias Sociales, Magister en Políticas Sociales y Especialista en Planificación y Gestión de Políticas Sociales por la Universidad de Buenos Aires (UBA). Investigadora Adjunta del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), con lugar de trabajo en la Escuela Interdisciplinaria de Altos Estudios Sociales de la Universidad Nacional de San Martín (UNSAM), donde además es profesora de la Carrera de Sociología. Es además profesora de la Facultad de Periodismo y Comunicación Social de la Universidad Nacional de La Plata (UNLP). Investigadora colaboradora en proyectos I+D de la Universidad Rovira i Virgili (URV, España). Sus líneas de investigación se inscriben en los estudios socioculturales, mediáticos y de políticas sobre alimentación y salud.

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Published

2023-01-05

How to Cite

1.
Demonte F. Between health and the pleasure of eating at home. Changes and continuities in eating practices in middle sectors in the Metropolitan Area of Buenos Aires in lockdown context due to COVID-19. Rev. Salud Pública (Córdoba) [Internet]. 2023 Jan. 5 [cited 2024 Jul. 17];28(2). Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/RSD/article/view/38023

Issue

Section

Scientific Articles