EVALUACIÓN AGRONÓMICA DEL CHOCHO (LUPINUS MUTABILIS), CON DOS FERTILIZANTES QUÍMICOS EN DIFERENTES DOSIS EN EL CANTÓN PANGUA

Agronomic evaluation Chocho (Lupinus mutabilis), with two different dosage chemical fertilizers in Canton Pangua

Authors

  • ANGEL LLOMITOA UTC
  • B. Chanaguano- Punina Facultad de Ciencias Pecuarias. Universidad Técnica Estatal de Quevedo. Campus finca experimental “La María”, km 7 vía Quevedo-El Empalme. C.P.73. Mocache, Los Ríos, Ecuador
  • N. Llomitoa- Gavilanez Facultad de Ciencias Agropecuarias y Recursos Naturales Carrera de Ingeniería Agronómica, Universidad Técnica de Cotopaxi, La Matriz Salache, Ecuador

Keywords:

adaptability, dose, chemical fertilizers, production.

Abstract

The objective of this research was to evaluate the adaptability and production of chocho (Lupinus mutabilis) with the use of two chemical fertilizers at different doses. The study was carried out in the Angamarca la Vieja farm in the Ramón Campaña parish of the Pangua canton. The study factors were: chocho + 10-30-10 at 20%, chocho + 10-30-10 at 40%, chocho + 18-46-00 at 20%, chocho + 18-46-00 at 40% plus the control, the data were taken at 60, 120 and 180 days, with four replications and four experimental units, using the completely randomized block design (CBRD), in the cultivation of chocho (Lupinus mutabilis). The results show that the chemical fertilization 18-46 -00 at a dose of 40% allowed better results in production, while the other treatments obtained inferior results in the following variables: plant height, stem diameter, number of pods, number of grains by pod, weight, and production in kg.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguilar, S., & Castañeda, C. (2018). Sistemas de producción de (Lupinus mutabilis Sweet) ‘chocho’ en Terrazas y Laderas con Fertilización Fosfatada en Cajamarca, Escuela de Posgrado, Universidad Nacional Agraria la Molina , Lima Perú.

Almeida, L. (2015). Evaluación del rendimiento de cuatro ecotipos de chocho (Lupinus mutabilis) en el Centro Experimental San Francisco, en Huaca – Carchi, Facultad de Industrias Agropecuarias y Ciencias Ambientales, Universidad Politécnica Estatal del Carchi, Ecuador.

Banegas, O. (2019). Estudio de la comercialización del chocho desamargado (Lupinus mutabilis Sweet) en el Distrito Metropolitano de Quito, Área de Gestión, Universidad Andina Simón Bolivar, Ecuador.

Gutiérrez, A., Pascual, M., & Zamora, G. (2016). Assessment of the factors in the debittering of tarwi (Lupinus mutabilis Sweet). Agroindustrial Science, 5 Vol 6.

Huarcaya, J. (2018). Evaluación del Comportamiento agronómico de catorce accesiones del ensayo nacional de tarwi (Lupinus mutabilis sweet.) en el Cip Camacani Puno – Peru, Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional del Antiplano , Puno Perú.

INIAP. (2016). Historia del Chocho en Ecuador. Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias,Ecuador.

Jacobsen, S., & Mujica, A. (24 de Enero de 2015). El tarwi (Lupinus mutabilis Sweet.) y sus parientes silvestres. Obtenido de https://beisa.au.dk/Publications/BEISA%20Book%20pdfer/Capitulo%2028.pdf

Ovando, G. (2009). Respuesta a la Fertilización del chocho (Lupinus albus) en el Cantón Montufar, Provincia de Carchi, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Técnica de Babahoyo, Ecuador.

Peralta, E., Morillo, A., & Mazón, N. (2015). Mejoramiento Genético de los Granos Andinos en el Ecuador : Quinua,Chocho, Amaranto y Ataco, Intituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias , Quito -Ecuador.

Pinto, M. (2019). Adaptabilidad de tres Cultivares de Tarwi (Lupinus mutabilis Sweet) con diferentes enmiendas orgánicas bajo condiciones de zona Quechua (Sabandía – Arequipa), Facultad de Agronomía,Universidad de San Agustin Arequipa, Perú.

Pomboza, P., Aldas, J., & Buenaño, M. (2016). Biomass of Lupinus mutabilis sweet and its effect in the soil . Revista Ecuatoriana de Investigaciones Agropecuarias , 19-24 Vol 1.

Tapia, M. (2007). Guia de Campo de los Cultivos Andinos, FAO,AMPE, Lima,Perú.

Valenzuela, G. (2017). El Despertar de los Granos Andinos, Productores de Semillas y AlimentosNutricionales Andinos Mushuk Yuyay,Imbabura,Ecuador.

Published

2021-07-08

Issue

Section

Reports of results/advances