Design and validation of a handbook and photographic atlas on complementary food for use as a food education tool

Authors

  • Narela Camila Martin Universidad Nacional del Chaco Austral (UNCAUS), Departamento de Ciencias Básicas y Aplicadas. Laboratorio de Alimentos Funcionales. Pres. Roque Sáenz Peña, Argentina. https://orcid.org/0000-0003-0569-3654
  • Jessica Paula Spipp Instituto de Investigaciones en Procesos Tecnológicos Avanzados (INIPTA), unidad ejecutora de doble dependencia entre el Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) y la Universidad Nacional del Chaco Austral (UNCAUS). Pres. Roque Sáenz Peña, Argentina. https://orcid.org/0000-0002-5778-0859
  • Daniel Alejandro Marri Universidad Nacional del Chaco Austral (UNCAUS), Departamento de Ciencias Básicas y Aplicadas. Pres. Roque Sáenz Peña, Argentina. https://orcid.org/0000-0001-5285-4508
  • Carola Noelia Riernersman Universidad Nacional del Chaco Austral (UNCAUS), Departamento de Ciencias Básicas y Aplicadas. Laboratorio de Alimentos Funcionales. Pres. Roque Sáenz Peña, Argentina. https://orcid.org/0000-0002-9497-947X

DOI:

https://doi.org/10.31053/1853.0605.v79.n2.32807

Keywords:

validation study, teaching materials, portion size, infant nutrition

Abstract

Introduction: The use of visual tools to calculate the adequate portion of the infant's food with an adequate education would allow to provide correct, simple and clear information to those responsible for their feeding. The objective was to design a manual and photographic atlas on complementary feeding (CF) for children between 6-12 months of age, to be used as a tool in food and nutrition education. Methods: The instrument was divided into two sections: a manual that includes advice on CF, and another corresponding to the food atlas, adapted to children aged 6 to 12 months. Content validity was performed by expert judgment, and the degree of agreement was measured using the Interclass Correlation Coefficient (ICC). Results: The designed tool includes 47 foods, 323 photographs and 6 chapters, where key concepts were developed, feeding in the sick child, measurements and capacities of the utensils used, images accompanied with recommendations for food and nutritional education about consistency, frequency, quantity, progression in the incorporation of food, safety, recipes and menu ideas according to age. The atlas was divided into food groups, subdivided into raw and cooked foods, and in different presentations: puree, pieces and whole. The content validation showed a high percentage of general acceptance (85.86%) and reported a 95% ICC of 0.884 (0.712-0.973). Conclusion: The designed tool is very useful for carrying out nutrition counseling and education interventions for children of the age of starting their CF.

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Author Biographies

  • Narela Camila Martin, Universidad Nacional del Chaco Austral (UNCAUS), Departamento de Ciencias Básicas y Aplicadas. Laboratorio de Alimentos Funcionales. Pres. Roque Sáenz Peña, Argentina.

    Alumna avanzada de la carrera de Lic. en Nutrición y becaria de grado por dos años consecutivos. Integrante del equipo de investigación que trabaja en el área de Nutrición Comunitaria.

  • Jessica Paula Spipp, Instituto de Investigaciones en Procesos Tecnológicos Avanzados (INIPTA), unidad ejecutora de doble dependencia entre el Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) y la Universidad Nacional del Chaco Austral (UNCAUS). Pres. Roque Sáenz Peña, Argentina.

    Licenciada en Nutrición. Becaria interna Doctoral CONICET. Integrante del equipo de investigación que trabaja en el área de Nutrición Comunitaria. Actualmente se encuentra investigando sobre ingesta alimentaria y estrategias nutricionales para cubrir nutrientes críticos en poblaciones infantiles mediante aprovechamiento de recursos regionales. Co-dirección de becarios. Jefe de trabajos prácticos de las cátedras Nutrición Humana y Prácticas Profesionales de la Carrera de Licenciatura en Nutrición.

  • Daniel Alejandro Marri, Universidad Nacional del Chaco Austral (UNCAUS), Departamento de Ciencias Básicas y Aplicadas. Pres. Roque Sáenz Peña, Argentina.

    Licenciado en Nutrición. Especialista en Salud Social y Comunitaria. Integrante del equipo de investigación que trabaja en el área de Nutrición Comunitaria. Profesor Adjunto en Ética; Jefe de Trabajos Prácticos en Políticas Alimentarias y Nutricionales; Técnica Dietética; Tesina, de la Carrera de Licenciatura en Nutrición. Ministerio de Salud Pública de la Provincia del Chaco, Programa Médicos Comunitarios, Nutricionista en Centro Integrador Comunitario, Puerto Vilelas, Chaco, Argentina.

  • Carola Noelia Riernersman, Universidad Nacional del Chaco Austral (UNCAUS), Departamento de Ciencias Básicas y Aplicadas. Laboratorio de Alimentos Funcionales. Pres. Roque Sáenz Peña, Argentina.

    Doctora en Ciencia y Tecnología de los alimentos con orientación en ingeniería. Posdoctorado en Diseño y Optimización de un producto regional. Trayectoria académica y profesional en el área del desarrollo de alimentos funcionales a partir del aprovechamiento de recursos regionales disponibles y el área de salud, en nutrición comunitaria, en el aprovechamiento de recursos humanos y regionales para el desarrollo de estrategias nutricionales y educación nutricional durante la etapa de alimentación complementaria. Dirección de proyectos I+D, becarios y tesistas. Profesor adjunto de la cátedra de Preservación de Alimentos y Envasado de la Carrera de Lic. en Nutrición y Jefe de trabajos prácticos de la cátedra de Fisicoquímica el área de las ingenierías, biotecnología y profesorado.

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Published

2022-06-06

Issue

Section

Original Papers

How to Cite

1.
Martin NC, Spipp JP, Marri DA, Riernersman CN. Design and validation of a handbook and photographic atlas on complementary food for use as a food education tool. Rev Fac Cien Med Univ Nac Cordoba [Internet]. 2022 Jun. 6 [cited 2024 Nov. 23];79(2):107-15. Available from: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/med/article/view/32807

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