Antibióticos ¿contaminantes de preocupación emergente en Córdoba? :

antibióticos en sistemas acuáticos

Autores/as

  • María V. Amé Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Quí¬micas.
  • Lidwina Bertrand Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Quí¬micas.
  • María E. Valdés Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Quí¬micas.

Resumen

Los antibióticos son contaminantes de preocupación emergente que contribuyen a la aparición, selección y propagación de bacterias resistentes. Se informa sobre la presencia y concentración de antibióticos en el río Suquía y en peces de consumo. Además, se calculó el riesgo para la biota acuática y el consumo humano. 

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Citas

Sauvé, S., Desrosiers, M., 2014. A review of what is an emerging contaminant. Chem.Cent. J.

–15. https://doi.org/10.1186/1752-153X-8-15.

Bertrand, L.; Iturburu, F.G.; Valdés, M.E.; Menone, M.L.; Amé, M.V., 2023. 64 Risk evaluation

and prioritization of contaminants of emerging concern and other organic micropollutants in two

river basins of central Argentina. Sci. Total Environ. 878, 163029. http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.

163029

Valdés, M. E.; Santos, L.H.M.L.M.; Rodríguez Castro, M. C.; Giorgi, A.; Barceló, D; Rodríguez-

Mozaz, S.; Amé, M. V., 2021. Distribution of antibiotics in water, sediments and biofilm in

an urban river (Córdoba, Argentina, LA). Environ. Poll. 269, 116133.https://doi.org/10.1016/j.envpol.

116133

Chacón, L; Reyes, L.; Rivera-Montero, R.; Barrantes, K., 2022. Chapter 5 - Transport, fate, and

bioavailability of emerging pollutants in soil, sediment, and wastewater treatment plants: potential

environmental impacts, Editor(s): Hemen Sarma, Delfina C. Dominguez, Wen-Yee Lee, Emerging

Contaminants in the Environment, Elsevier, 2022, Pages 111-136. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-85160-

00020-2.

Carrizo, J.C., Griboff, J., Bonansea, R.I., Nimptschc, J., Valdés, M.E., Wunderlin, D.A., Amé, M.V., 2022. 56. Different

antibiotic profiles in wild and farmed Chilean salmonids. Which is the main source for antibiotic in fish? Sci. Total

Environ. 800, 149516. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.149516

Lulijwa, R., Rupia, E. J., Alfaro, A. C., 2019. Antibiotic use in aquaculture, policies and regulation, health and environmental

risks: a review of the top 15 major producers. Rev. Aquac. 12(2), 640–663. https://doi.org/10.1111/

raq.12344

Shen, X., Jin, G., Zhao, Y., Shao, X., 2020. Prevalence and distribution analysis of antibiotic resistance genes in a large-

scale aquaculture environment. Sci. Total Environ. 711, 134626. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.134626

Griboff, J., Carrizo, J.C., Bonansea, R.I., Valdés, M.E., Wunderlin, D.A., Amé, M.V., 2021. Multiantibiotic Residues in

Commercial Fish From Argentina. The Presence of Mixtures of Antibiotics in Edible Fish, a Challenge to Health Risk

Assessment. Food Chem. 332, 127380. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127380

Ministry of Agriculture the PRC (Ministry of Agriculture of the People's Republic of China). Bulletin (NO. 235): The

Guideline of Maximum Residue Limits for Veterinary Drugs in Animal Food, 2002.

Descargas

Publicado

2023-12-16